Lintubongari - muista pesimärauha!

Monet liian innokkaat lintubongarit ja kuvaajat häiritsevät tahattomasti lintujen pesintää. Häiritty emo saattaa hylätä pesän.

linnut
Siikalahden lintutorni
YLE

Yle Satakunta uutisoi maanantaina, että puolustusvoimien kevytkone olisi silminnäkijöiden mukaan ahdistellut merikotkaa ajamalla sitä takaa. Birdlife Suomen lintuasiantuntija Antti J. Lind ei ole törmännyt koskaan vastaavaan tapaukseen.

Tahallista lintujen häirintää Satakunnassa on tiettävästi tehty ainakin merimetsoille hajottamalla niiden pesiä.

- Tahallinen häirintä ei ole kovin yleistä, mutta tahaton ja vahingossa tehty häirintä on yllättävän yleistä nykyään. Se on lähinnä ihmisten ajattelemattomuutta, Lind sanoo.

Merimetsot, lokit ja varikset ovat Lindin mukaan vihatuimpia lintuja, joihin tahallinen häirintä yleisimmin kohdistuu.

Merimetsot, lokit ja varikset ovat vihatuimpia lintuja.

Lintuasiantuntija Antti J. Lind

- Jonkin verran häiritään sellaisia lintuja, jotka pesivät kaupungeissa talojen katoilla, esimerkiksi harmaalokkeja ja kalalokkeja, Lind kertoo.

Lintujen pesiä on hajotettu tahallisesti, mutta paljon yleisempi tapa häiritä lintuja on oleskella liian lähellä niiden pesiä. Tahaton häirintä voi pelästyttää emon hylkäämään poikaset, ja pesintä epäonnistuu siltä vuodelta.

Lintujen rauha on tärkeämpi kuin hyvä kuva

Lintuja valokuvatessa ei saisi mennä liian lähelle hyvän kuvan toivossa. Pesimäaikaan lintujen kuvaamista kannattaa harkita erityisen tarkkaan.

- On paljon ajattelemattomia ihmisiä, joille kaikkien tärkeintä on vain saada se kuva. Täytyisi pitää pää kylmänä ja ymmärtää, että linnun pesintä on ensisijainen ja kuva toissijainen.

Tahatonta häirintää linnuille aiheuttaa myös huoleton kulkeminen luonnossa. Moni antaa esimerkiksi koiran kulkea vapaana metsässä. Koira menee hajujen perässä ja löytää helposti maapesän. Ihminenkin talloo helposti maassa olevia linnunpesiä.

Jos merikotkaemo pelästyy kerran pesältään, niin sen pesintä oli sitten siinä

Lintuasiantuntija Antti J. Lind

- Täytyisi pysyä polulla ja pitää koira ehdottomasti kytkettynä pesimäaikaan, Lind sanoo.

Merikotka on erityisen herkkä

Jotkin lajit ovat herkempiä häirinnälle kuin toiset. Saaressa pesivä merikotka on hyvä esimerkki erittäin herkästä lajista.

- Sille riittää, että joku ajattelematon ihminen menee siihen rantaan. Jos emo pelästyy kerran pesältään, niin sen pesintä oli sitten siinä. Emo ei enää pesälle uudestaan palaa. Haudontavaihe on kaikkein vaikein. Sen jälkeen kun poikaset ovat kuoriutuneet, se ei ole enää niin arka.

Lind muistuttaa, että lintuja voi katsoa vähän kauempaakin. Katselemisen kannalta parhaita paikkoja ovat lintutornit. Tornit ovat yleensä sijoitettu niin, että niistä on hyvä näkyvyys paikalle, jossa linnut viihtyvät.

- Lintutorneista pystyy aika huoletta katselemaan. Linnut ovat tottuneet, että niissä käy ihmisiä ja että ne ihmiset ovat vaarattomia, Lind sanoo.