Koe uusi yle.fi

Avustaja pitää kiinni arjen elämyksissä

Monissa kunnissa on pulaa vanhusten tai vammaisten henkilökohtaisista avustajista. Kainuussakin on avoinna useita avustajan paikkoja. Tulevaisuudessa kysynnän arvioidaan kasvavan nykyisestä.

terveys
Asiakas nostamassa tavaroita ostoskorista kassahihnalle.
Yle

Henkilökohtainen avustaja auttaa vammautuneita, vaikeasti sairaita tai vanhuksia elämään täyspainoista elämää.

Avoimia paikkoja on auki jatkuvasti, tietää vastaava opettaja Suoma Korhonen Kainuun Opistolta.

- Tälläkin hetkellä henkilökohtaisia avustajien paikkoja on haussa ympäri Suomen vajaa 300 ja Kainuussakin kymmeniä. Avustajan tärkeimmät ominaisuudet ovat vuorovaikutustaidot, kuunteleminen, empaattisuus, huumorintaju ja sopeutumiskyky.

- Kiteytetysti sanottuna henkilökohtainen avustaminen on vierellä kulkemista, ei hoitamista, Korhonen täsmentää.

Avustajan tärkeimmät ominaisuudet ovat vuorovaikutustaidot, kuunteleminen, empaattisuus, huumorintaju ja sopeutumiskyky.

Suoma Korhonen

Henkilökohtainen avustajan työnkuva vaihtelee avustettavan työnantajan mukaan. Korhosen mukaan jokainen työsuhde on erilainen, koska avustettavan tilanne on erilainen.

- Tämä järjestelmä on sellainen, että työnantaja eli avustettava määrittelee ne tehtävät missä hän tarvitsee apua ja kuinka hän haluaa itseään avustettavan. Avustettava siis opastaa ja ohjaa avustajan eli työntekijän työtä.

Onnea läheisen auttamisesta

Paltamolainen Leena-Kaisa Kullberg innostui ihmisläheisestä avustajantyöstä ja hakeutui puolen vuoden mittaiseen koulutukseen Kainuun Opistoon. Avustaja tuo vammaisen tai vanhuksen elämään uutta elinvoimaa, uskoo Kullberg.

- Varmasti se virkistää saa raitista ilmaa ja pääsee käymään ulkona. Ja sitten se jutustelu! Ainakin vanhukset tykkää jutella. Olisin onnellinen, jos pääsisin semmoiseen hommaan.

Kainuun Opistossa henkilökohtaisia avustajia koulutetaan parhaillaan ensimmäistä kertaa. Lisää koulutusta on luvassa mikäli kiinnostusta ilmenee.