1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Huhut suututtavat Ähtärissä: Susia ei ole päästetty luontoon

Ähtärin eläinpuiston susilauman uroksilta on leikattu siementiehyet poikki ja alfauros kantaa nahkansa alla ehkäisykapselia. Uusia pentuja syntyy vain toisen eläintarhan tilauksesta.

luonto
Kuvassa kaksi sutta seisoo talvimaisemassa  ja katsoo kuvan takareunaan.
Seppo Nykänen

Ähtärin eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski kiistää jyrkästi aika ajoin pintaan nousevat huhut siitä, että ihmispihojen liepeillä roikkuvat ongelmasudet olisivat peräisin eläintarhoista. Seppäkosken mukaan susien päästämisestä luontoon ei olisi eläinpuistolle mitään hyötyä.

- Mitä me siitä hyötyisimme tai se susi? Menettäisimme välittömästi toimilupamme ja voisimme sanoa hyvästit eläinpuistolle. Luontoon susia ei ole koskaan päässyt, ei ole koskaan päästetty eikä ole koskaan siirretty.

"Kovin kuivia oli ne sudet"

Väitteet siitä, että eläintarhojen autoja olisi nähty pimeillä metsäteillä hämärähommissa saavat Seppäkosken tuohtumaan. Seppäkoski kertoo esimerkin.

Eläintarhassa ei todellakaan ole mitään pentutehtailua.

Intendentti Mauno Seppäkoski

- 2000-luvulla liikkui huhu, jonka mukaan Korkeasaaren auto oli nähty saaristossa, vaikka Korkeasaaressa viimeiset sudet oli lopetettu 1977. Kovin on kuivia olleet ne sudet siellä kyydissä. Tällaiset huhut loppuvat aina, kun kehotetaan silminnäkijöitä ottamaan yhteyttä eläintarhaan.

Eläinpuisto tarjoaa susille ehkäisyä

Mitä sitten tapahtuu eläintarhassa syntyville sudenpennuille?

- Eläinpuistossa syntyy susia niin sanotusti tilaustyönä eli toisesta eläintarhasta on tehty tilaus pennuista geneettisen perimän ylläpitämiseksi. Nämä sudenpennut voimme kaikki säilyttää. Toki jos vaikkapa ehkäisy pettää, joudumme jopa lopettamaan susia.

Eläintarhat järjestävät eläimille ehkäisyä, jotta pentuja ei pääse syntymään.

- Eläintarhassa ei todellakaan ole mitään pentutehtailua. Esimerkiksi susilaumassamme uroksilta on leikattu siementiehyeet poikki eli sillä kuuden suden laumalla ei ole mahdollisuutta lisääntyä. Alfaparimme uroksella puolestaan on nahan alla implanttiehkäisykapseli, joka hidastaa siittiöiden kulkua.

Eläintarhojen toimia olisi pitänyt avata enemmän

Seppäkosken mukaan eläintarhojen olisi ehkä pitänyt tulla enemmän esiin ja kertoa, miten eläintarha toimii, jotta turhilta huhuilta olisi säästytty.

- Eläintarhassa syntynyt ja kasvanut susi olisi luonnossa aika heikoilla, koska sen saalistustaidot ovat ruostuneet. Susilla on täällä ateriat neljä kertaa viikossa, ne ovat tottuneet siihen, että saavat ruokaa. Siksi varmaan onkin epäilty, että ihmispihojen liepeillä liikkuvat sudet tulisivat eläintarhoista.

Lue seuraavaksi