"Hiihtäjän tekniikka ei katoa mihinkään"

Huonoa sijoitusta voi paikata sanomalla, että tekniikka oli hukassa. Todellisuudessa tekniikka ei häviä mihinkään, vaan hiihtäjä ei vain osaa ottaa huomioon muuttuvia olosuhteita.

ilmiöt
Kilpahiihtäjä maalialueella.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hiihtokilpailuiden jälkeen moni hiihtäjä saattaa pistää huonon menestyksensä sen piikkiin, että tekniikka pettää.

Vierumäen valmentajakouluttaja Pia Pekonen muistuttaa, että hiihto on taitolaji, vaikka niin ei monesti ajatella. Kyse on siitä, kuinka hyvä taito on pysyä suksen päällä ja päästä liukumaan vartalon ollessa juuri oikeassa asennossa.

Kun sanotaan, että "tekniikka on hukassa" voi kyse Pekosen mukaan olla esimerkiksi elimistön vireystilasta: onko keskushermosto toiminnassa vai onko hiihtäjällä ylirasitusta.

- Toinen asia, mikä vaikuttaa on esimerkiksi suksen toiminta. Jos hiihdetään perinteistä ja suksen pito ei ole hyvä, niin se saattaa vaikeuttaa teknistä tekemistä. Urheilijan pitäisi sitten pystyä muuttamaan omaa tekniikkaansa sen mukaan, miten suksi toimii, Pekonen kertoo.

Pyöräily on laji, minkä osaa koko elämänsä kerran sen opittuaan. Pekosen mielestä hiihtoa ja pyöräilyä ei kuitenkaan voi rinnastaa, sillä hiihdossa elementtejä ja merkitseviä tekijöitä on huomattavasti enemmän: keli vaikuttaa, maasto muuttuu ja hiihtäjällä pitää olla taitoa mukautua näihin muuttuviin olosuhteisiin. Hiihtäjän tulee hallita oma kroppansa.

Moni hiihtäjä hiihtää teknisesti eri tavoin.

Pia Pekonen

- Moni hiihtäjä hiihtää teknisesti eri tavoin. Vahvuuksia on eri osa-alueilla ja oma tyyli muovautuu sen mukaan. Se on sellainen urheilijan kyky hahmottaa, mitä tekee ja mitä voisi tehdä eri tavoin, jotta tekniikka sujuisi paremmin.

Kilpaurheilussa aikaerot ovat sekuntien sadasosista. Virheet ovat tällöin todella pieniä, mutta vaikuttavat heti aikaan.

Hiihdossa yhden kilpailun aikana tulee useita toistoja ja jos yhdessä toistossa on jotakin vikaa, se kertaantuu koko suoritukseen, Pekonen kertoo.

- Aika usein se on sitä, että kun väsyy niin ei jaksa tehdä sitä tekemistä oikein. Mitä parempi kunto, sitä vähemmän teknisiä ongelmia ja virheitä tulee. Niin se vaan menee, hän kiteyttää.