1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Piispa Salmi: Viimeisetkin naispappeuden vastustajat muutoksen edessä

Oulun hiippakunnassa naispappeus on puhuttanut alusta alkaen. Ensimmäiset naispapit vihittiin vasta 2001 ja edelleenkin osa seurakunnista jarruttaa naisten asemaa. Piispa Samuel Salmi toteaa, että muutos on väistämätön ja keskustelua käydään enää lähinnä marginaaleissa.

Piispa Samuel Salmi myöntää, että naispappeuteen liittyy vielä hiertymäkohtia, mutta muutokset etenevät väistämättä. Kuva: Yle

Oulun hiippakunnassa kiistaa naispappeudesta on käyty muuta maata vilkkaammin. Kun muualla maassa nainen on päässyt papin virkaan jo 25 vuotta, pohjoisessa naisia alettiin vihkiä papin virkoihin vasta 2000-luvun alussa.

Naispappeuden vastustajana tunnetun piispa Olavi Rimpiläisen aikana naisille avautui papin virkoja vain erityisjärjestelyin, muistelee Oulun hiippakunnan nykyinen piispa Samuel Salmi.

- Täältä kotoisin olevat naisteologit saivat vihkimyksen muualla Suomessa, jonkun toisen piispan alaisuudessa ja heille annettiin lyhytaikaisia virkamääräyksiä muun muassa arkkihiippakunnassa.

Salmi kertoo itsekin olleensa tekemässä erityisjärjestelyjä ennen uuden ajan alkua myös Oulun hiippakunnassa.

- Itsekin olin jossakin vaiheessa junailemassa näitä tällaisia siltavihkimyksiä. Täällä perinne on ollut niin vahvasti miespappeuden puolella, että uusi aika pääsi alkamaan vasta 2001.

Viimeisetkin vastustajat muutoksen edessä

Vaikka naispappeus on arkipäiväistynyt myös pohjoisessa, on vielä yksittäisiä seurakuntia, joissa naisia ei vieläkään hyväksytä papeiksi tai edes sijaisiksi. Keskustelu naispappeuden hyväksymisestä painuu kuitenkin marginaaleihin, piispa Samuel Salmi pohtii.

- Se ei ole enää asia, joka herättää intohimoja suuren enemmistön keskuudessa. Keskustelu käydään marginaalissa ja sellaisissa liikkeissä, jotka tahtovat profiloitua vanhan virkakäsityksen mukaisesti, Salmi sanoo.

Salmi uskoo, että naispappeuden vastustajien tila käy pohjoisen seurakunnissa pienemmäksi ja lähivuosien aikana viimeistenkin naispappeuden vastustajien on tultava mukaan yhteisesti sovittuun linjaan.

- On meillä hiertymäkohtia ja vaikeita kysymyksiä, mutta näen, että kymmenen vuottakin on liian pitkä aika sanoa, että Oulun hiippakunnassa tämä asia on täysin poissa päiväjärjestyksestä. Niissäkin seurakunnissa, joissa vielä ajatellaan, että tässä ei voida noudattaa sitä linjaa, mitä kirkko on yhdessä sopinut.