Posankka ja Nurmi tutuiksi älypuhelimen avulla

Turun julkisiin veistoksiin ja taideteoksiin on pian mahdollista tutustua älypuhelimen avulla. Kännykkään voi ladata tietoa veistoksista tai merkittävistä rakennuksista.

kulttuuri
Posankka-patsas Turussa.
Posankka-patsas Turussa.Seppo Luotohaara / Yle

Museot haluavat tarjota asiakkailleen uusia tapoja tutustua kaupungin kulttuuriperintöön ja samalla houkutella lisää väkeä museon sisällekin, kertoo Turun museopalvelujohtaja Olli Immonen. Turun kulttuurilautakunta käsittelee mobiiliopastusta tiistain kokouksessaan.

Seinätön museo

Mobiiliopastuksen ajatuksena on, että aina ei tarvitse mennä museoon sisälle, vaan kaupunki ja sen kulttuuriperintö toimivat sellaisenaan museona, kertoo Turun museopalvelujohtaja Olli Immonen.

- Toki mobiilipalvelun avulla toivomme löytävämme uusia asiakkaita myös museon sisälle.

Aino-patsas Turun Asemapuistossa.
YLE / Jouni Koutonen

Immonen vakuuttaa, että museo painattaa printtiesitteitä tulavaisuudessakin, mutta nyt rinnalle halutaan tuoda uusi palvelu.

- Toiset tykkää räplätä niitä puhelimia ja toiset printtiesitteitä. Asiakas voi käyttää kumpaa vaan, se on palvelua. Aluksi mobiiliopastuksen kieli on suomi, mutta tavoitteena on luoda useita kieliversioita, kuten ruotsi, englanti, venäjä ja saksa.

Puhelin piippaa Paavo Nurmen kohdalla

Turussa on noin sata julkista veistosta. Pilottivaiheessa mobiiliopastus kattaisi noin 50 veistoksen tiedot.

- Jos vaikka kävelet Aurajokivartta pitkin ja vastaan tulee Paavo Nurmen patsas, alkaa puhelin piipata ja saat puhelimeesi dataa kyseisestä patsaasta. Patsaasta kerrotaan kaikki oleellinen tieto, ja lisäksi voisi olla jotain ekstraa, kuten kuvia, viedeoklippejä ja ääntä.

Toiset tykkää räplätä puhelimia ja toiset printtiesitteitä. Asiakas voi käyttää kumpaa vaan. Se on palvelua.

Olli Immonen

Pilottivaiheessa oman mobiiliopastuksen luominen maksaa Turun kaupungille arviolta 5 000 euroa. Suomen museoliiton johtamassa hankkeessa on mukana myös Helsinki ja Tampere. Päärahoittajana toimii valtio, jatkaa Immonen.

- Turun museokeskuksella on jo kaikki tarvittava data kaupungin julkisista veistoksista. Lisäksi älypuhelimet ovat jo varsin yleisiä ja tekniikkakin on halventunut, joten olemme menneet sen kynnyksen yli, että tämä on mahdollista toteuttaa.

"Seinätön museo"-reitti voisi tarjota veistosten lisäksi tietoa merkittävistä rakennuksista, visioi Immonen.

- Haluamme puhelimiin sellaisen kävelykartan, johon on merkitty muutakin kuin kaupungin julkiset veistokset. Laila Pullisen _Ikaros-_veistos on kaupungintalon edessä. Miksei siis veistoksen lisäksi samalla kerrottaisi myös kaupungintalosta ja sen arkkitehdista, pohtii Turun museopalvelujohtaja Olli Immonen.