Hyppää sisältöön

Ortodoksiyllätys: peräti kaksi luostaria Hämeenlinnaan

Athos-säätiö haluaa perustaa Hämeenlinnan Lammille kaksi luostaria ja monenlaisia kirkkoja Pääjärven kuntayhtymän tyhjäksi jättämälle Ronnin laitosalueelle. Hämeenlinnan kaupunkia hanke kiinnostaa, sillä suurta laitosaluetta ei voi seisottaa tyhjän panttina. Ortodoksisen kirkon painopiste Suomessa on siirtymässä idästä etelään.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lammilla Ronnin laitosalueella on kymmeniä rakennuksia ja 70 hehtaaria pinta-alaa. Athos-säätiön (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtajan Hannu Pöyhösen mukaan alue luo mahdollisuudet monenlaiseen toimintaan.

- Ajatus olisi, että siellä olisi Athoksen hengellistä perintöä esillä pitävä keskus, toimintakeskus, joka tietysti myös laajemmin pitäisi esillä ortodoksista kulttuuria eri muodoissaan. Aikanaan on tarkoitus, että syntyisi myös luostariyhteisö, eli itsenäiset luostarit miehille ja naisille.

Pöyhösen mukaan säätiön piirissä työskentelisi ensi vaiheessa alueella noin kymmenen ihmistä. Luostariin tulevien munkkien ja nunnien määrää hän ei osaa arvioida.

- Luostareihinhan tulevat ne, jotka ovat luostarielämästä kiinnostuneita. Helsingissä on syntymässä Sofia-keskuksen luostari, eli kysyntää on. Erityisesti kun on yhteys perinteisimpään luostarikeskukseen Athosvuoreen, niin varmasti siitä paikasta oltaisiin kiinnostuneita, hän arvioi.

Tarkoitus on, että saataisiin siitä ortodoksista kulttuuria ja henkeä heijastava, hengittävä paikka.

Hannu Pöyhönen

Pöyhösen mukaan Ronnin alueelle tulisi uusi iso kirkko, yksi pienempi kirkko, kaksi luostaria ja pienempiä kappeleita tai kirkkorakennuksia.

- Tarkoitus on, että saataisiin siitä ortodoksista kulttuuria ja henkeä heijastava, hengittävä paikka. Varmasti ehkä joitakin tarpeettomia rakennuksia purettaisiin pois uuden rakennuskannan alta.

Ikonimaalaustiloja ja jumalanpalveluksia

Ortodoksien keskuudessa into Pääjärvelle on kova, rakennuksia alettaisiin kunnostaa vapaaehtois- ja talkootyöllä. Rakennusalan ja putki- ja sähköasennustöiden osaamista löytyy etelän seurakunnista - talkookohteen lisäksi Pääjärvi olisi myös selkeä vapaa-ajan keskus.

- Myös näyttelytiloja on tarkoitus tehdä, ja ottaa joitakin rakennuksia erikoiskäyttöön, esimerkiksi ikonimaalaustilaksi tai bysanttilaisen musiikin opetustilaksi. Meillä on paljon suunnitelmia, mutta kaikki toteutuvat pikkuhiljaa.

Pöyhösen mukaan yhteisö toimittaisi alusta asti päivittäisiä jumalanpalveluksia. Palveluksiin tuleville voitaisiin vuokrata alueelta huone tai asunto.

Ortodoksisuus vahvistunut Etelä-Suomessa

Hannu Pöyhönen kertoo, että Suomen ortodoksien pääosa asuu jo Etelä-Suomessa. Esimerkiksi Helsingin seurakunnassa on 26 000 jäsentä, joka on 60 000 jäsenestä hyvin suuri määrä.

- Selvästi ortodoksien painopiste on siirtymässä tänne ja kyllä sen tietysti jollain lailla täytyy myös näkyä ortodoksisen kirkon toiminnassa.

Pöyhösen mukaan Athos-säätiö ei ole varakas, se on perustettu elokuussa 2012. Miten kaikki suunnitelmat rahoitettaisiin?

Luostariyhteisön perustaminen olisi äärimmäisen mielenkiintoinen, ja uskon, että siitä tulisi melkoista lisäarvoa seutukunnalle ja miksei Suomen rajojen ulkopuolellekin.

Juha Isosuo

- Meillä on paljon suunnitelmia siitä, miten toiminnan puitteissa kerättäisiiin varoja, eikä näitä suunnitelmia tietysti tyhjän päälle rakenneta. Olen vakuuttunut siitä, että meillä on kaikki tämä mahdollisuus toteuttaa, jos paikan saamme.

Hämeenlinnan vt. kaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoo, että yhtään ostajaehdokasta ei ole vielä poissuljettu. Athos-säätiön edustajat kävivät esittelemässä hankettaan maanantaina Hämeenlinnan kaupunginhallitukselle.

- Luostariyhteisön perustaminen olisi äärimmäisen mielenkiintoinen, ja uskon, että siitä tulisi melkoista lisäarvoa seutukunnalle ja miksei Suomen rajojen ulkopuolellekin. Siinä on paljon mielenkiintoisia elementtejä, sanoo Isosuo.

Hämeenlinna saisi laitosalueen kaupasta noin 500 000 euroa.

.
.