1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Cultura-säätiön kohtaamispaikka kotouttaa venäjänkielisiä kulttuurin keinoin

Vuoden alussa perustetun Cultura-säätiön tavoitteena on kehittää venäjänkielisten kotoutumista ja vuorovaikutusta valtaväestön kanssa taiteen sekä kulttuurin keinoin. Helsingin Vuorikadulla huhtikuussa avautuvassa kohtaamispaikassa on avoimet ovet sekä suomalais- että venäläistaustaisille kaupunkilaisille.

kulttuuri
Eilina Gusatinsky ja Janna Puumalainen haluavat edistää venäjänkielisten asukkaiden vuorovaikutusta valtaväestön kanssa.
Eilina Gusatinsky ja Janna Puumalainen haluavat edistää venäjänkielisten asukkaiden vuorovaikutusta valtaväestön kanssa.Yle / Antti Tuominen

Eilina Gusatinsky pitää itseään puoliksi venäläisenä ja puoliksi suomalaisena. Hänen äitinsä muutti Suomesta Moskovaan opiskelemaan ja perusti siellä perheen neuvostoliittolaisen miehen kanssa. Työ toi Gusatinskyn Suomeen, kun hän oli 25-vuotias.

Tänä päivänä jo puolet elämästään Suomessa viettänyt nainen työskentelee venäjänkielisen Spektr-lehden päätoimittajana.

Yhteiskuntaan sopeutuminen sujui aikoinaan hyvin sukulaisten ja työkavereiden ansiosta, mutta kaikilla venäläistaustaisilla ei ole ollut yhtä helppoa.

- Niiden, jotka törmäävät torjuvaan vastaanottoon, on hirveän vaikeaa luoda luontevaa suhdetta yhteiskuntaan. Mutta niiden kohdalla, jotka ovat saaneet tukea ja ymmärtäväisiä ihmisiä ympärilleen, se heijastuu heidän suhtautumiseensa yhteiskuntaan ja elämänsä rakentamiseen täällä Suomessa, Gusatinsky kertoo.

Kulttuuri lisää kanssakäymistä

Kulttuuriosallistumisella on merkittävä rooli suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisessa. Monet venäjänkieliset eivät kuitenkaan löydä tietään kulttuuritapahtumien pariin, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2011 teettämä selvitys. Muun muassa puutteellinen kielitaito on merkittävä este kulttuuripalvelujen käyttämiselle.

Vuoden alussa perustettu Cultura-säätiö edistää venäjänkielisten kotoutumista kulttuurin ja taiteen keinoin. Se jakaa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta venäjäksi sekä lisää tietoa venäläisestä kulttuurista. Helsingin Vuorikadulla avataan huhtikuussa kohtaamispaikka, jonka ovet ovat avoinna kaikille kaupunkilaisille, Cultura-säätiön puheenjohtaja Janna Puumalainen kertoo.

- Täällä alkaa pyörimään näyttelyitä, keskustelutilaisuuksia sekä elokuva-, runo- ja kirjallisuusiltoja. Toivon, että tästä tulee matalan kynnyksen paikka, jossa sekä suomalais- että venäläistaustaiset kohtaavat.

Suomessa on arviolta 60 000 venäjänkielistä pysyvästi asuvaa henkilöä. Heistä noin puolet elää pääkaupunkiseudulla.

- Tämä on varmasti semmoinen ilmiö, että kanssakäyminen koko ajan kasvaa, ja meidän pitää tottua toisiimme. Kaikista ei tule ylimpiä ystäviä, mutta meidän pitää vähintäänkin sietää toisiamme. Suomalainen yhteiskunta on kehittymässä varsin monipuoliseksi, ja tässä yhteistyössä on myös paljon positiivisia puolia, Puumalainen sanoo.

Myös Eilina Gusatinsky on Cultura-säätiön hallituksen jäsen. Hän toivoo avointa yhteiskunnallista keskustelua eri kulttuuriryhmien välillä.

- Jos puhuttaisiin enemmän, niin päästäisiin paljon nopeammin yhteiskuntaan, jossa yhdessä rakennetaan tulevaisuutta.

Lue seuraavaksi