Biokaasutuslaitos työllistää parhaimmillaan satoja

Vaasan Vaskiluodossa hiilivoimalan yhteyteen avattu biokaasutuslaitos työllistää erityisesti kuljetuksessa ja puumassan korjauksessa parhaimmillaan satoja. Myyntivoittoja riittää alueen metsänomistajille 15 miljoonan euron edestä vuosittain, arvioi työministeri Lauri Ihalainen.

Kotimaa
Juha Kemppainen/ YLE

Vaasan Vaskiluodossa käyttöön vihitty biomassan kaasutuslaitos on lajissaan maailman suurin. Polttoainetehoja laitoksesta irtoaa 140 Megawattia. Polttoaineesta 90 prosenttia on metsähaketta. Loput ovat energiaturvetta ja peltobiomassaa, kuten ruokohelpeä.

Laitos korvaa kotimaisesta biopolttoaineella tuotetulla kaasulla nykyisestä kivihiilen käytöstä 25-40 prosenttia. Se tarkoittaa 30 rekkauormallista haketta päivässä.

- Yksi rekka tunnissa on sellainen nyrkkisääntö. Tiedämme, että se ei miellytä kaikkia ja olemmekin toivoneet Sundomin ohitustietä. Toistaiseksi joudumme ajamaan keskustan läpi, sanoo EPV Energian toimitusjohtaja Rami Vuola.

Työpaikkoja puunkorjuuseen

Laitos työllistää suoraan satakunta henkilöä. Satoja työpaikkoja arvioidaan syntyvän energiapuun korjaukseen. Vaskiluodon Voima on rakentanut biopolttoaineiden välivarastoja ja vastaanottoterminaaleja lähiseuduille.

- Suoraan logistiikkaketjuun ja puunkorjaukseen tulee satakunta työpaikkaa ja välillisesti vielä lisää. Lisäksi metsänomistajat tällä alueella saavat myyntituloja arviolta 15 miljoonaa euroa vuodessa. Sekin raha on varmasti tähän maakuntaan tarpeen, sanoo laitoksen avajaspuheen pitänyt työministeri Lauri Ihalainen.

Hiilidioksidipäästöt vähenevät

Vaskiluodon voimalaitoksen hiilidioksidipäästöjen arvioidaan vähenevän noin 230 000 tonnia vuodessa. Se vastaa 70 000 henkilöauton vuosipäästöä.

Metso Power Oy toimitti kokonaisuuteen kuuluvat päälaitteet, polttoaineen käsittelyn, metsähakkeen kuivauslaitoksen sekä kiertopetikaasuttimen avaimet käteen -periaatteella.