Ravinto vaikuttaa mieleen

Hyvä ruoka, parempi mieli -mainoslause ei ole ihan tuulesta temmattu. Tutkijat ovat nimittäin sitä mieltä, että ravinto vaikuttaa mieleen ja aivoihin. Ouluun kokoontuneiden alan huippututkijoiden mukaan esimerkiksi äidin raskausaikana syömällä ravinnolla on selkeä vaikutus lapsen kehitykseen ja myöhempään elämään.

Kotimaa
Naudanlihasta valmistettua jauhelihakiusausta, perunamuhennosta ja kasviksia lautasella.
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Oulun Biocenter Day -tapahtumassa on tiistaina koolla liuta tutkijoita kertomassa, olemmeko todellakin sitä, mitä syömme. Päivän aikana kuusi kansainvälistä asiantuntijaa luennoi, millainen vaikutus ravinnolla on ihmiseen kokonaisuutena. Puhujat tulevat Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen lisäksi myös yliopistoista Bostonista, Amsterdamista, Lontoosta ja Zürichistä. Tutkijoiden mukaan ravinnolla on suuri vaikutus myös ihmisen mieleen.

Nykypäivän ravintokeskustelussa vilisevät sanat kuten karppaus, viljattomuus, superruoka ja ihmedieetti. Ravinnosta ja sen vaikutuksista puhutaan enemmän kuin koskaan. Tieteellinen tieto hukkuu ravintoasioissa kuitenkin valitettavan usein uskomusten alle.

- Näin tutkijana tuntuu välillä siltä, että asioita yksinkertaistetaan ja tartutaan yksittäisiin asioihin, kuten esimerkiksi hiilihydraatteihin tai johonkin muuhun tiettyyn ruoka-aineeseen. Kuitenkin ravintoaineiden vaikutusta pitäisi tarkastella kokonaisuutena. En lähtisi luettelemaan yksittäisiä ruoka-aineita, mitä pitäisi suosia ja mitä välttää, sanoo Biocenter Dayn järjestelytoimikunnan jäsen Juha Kerätär.

Kerätär ottaa ravintokeskustelun ajautumisesta syytä myös tutkijoiden itsensä niskaan. Tiedeyhteisö voisi oikoa harhakäsityksiä nykyistä aktiivisemmin.

- Ehkä siinä on vähän meissäkin vikaa, että emme ole tarpeeksi innokkaasti kertomassa tieteellistä tietoa laajemmalle ihmisjoukolle ja yleisölle sillä tavalla, että se olisi ihan ymmärrettävää ja helposti lähestyttävää.

Ruoka vaikuttaa mieleen

Oulun Biocenter dayn selkeä viesti on, että ravinnon vaikutus ihmiskehoon on laajempi kuin monikaan ajattelee. Syöminen vaikuttaa paitsi fysiikkaamme, myös psyykeen, sillä ravinnolla on merkitystä myös aivojen kehitykseen ja toimintaan.

Äidin raskausaikana nauttima ravinto voi vaikuttaa hyvin pitkälle lapsen kehitykseen ja myöhempäänkin elämään.

Juha Kerätär

- Tapahtuman hollantilaisluennoitsija esimerkiksi on tullut siihen tulokseen, että äidin raskausaikana nauttima ravinto voi vaikuttaa hyvin pitkälle lapsen kehitykseen ja myöhempäänkin elämään, toteaa Kerätär.

23. kerran järjestettävässä Biocenter Oulu Day tapahtumassa puhuvat professori José Ordovas Tufts yliopistosta Bostonista, professori Tessa Roseboom Amsterdamin yliopistosta, tohtori Ping Yip Queen Mary -yliopistosta Lontoosta, tohtori Jaakko Mursu Itä-Suomen yliopistosta, tohtori Franz X. Vollenweider Zurichin yliopistosta ja professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta. Tapahtuma pidetään Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan päärakennuksessa.

Vuonna 1986 perustettu Oulun yliopiston monitieteinen Biocenter Oulu on Suomen vanhin biokeskus, jonka 19 tutkimusryhmässä työskentelee yli 200 bioalan asiantuntijaa. Biocenter Oulu Day on Biocenter Oulun tohtoriohjelman opiskelijoiden järjestämä tapahtuma, joka kokoaa Oulun yliopiston bioalan tutkijat vuosittain vaihtuvan ajankohtaisen tieteellisen teeman ympärille.