Järjestö: Kiina ja Syyria nettivapauden kurjalistoa

Raportti penää valvonteknologian vientikieltoa maihin, jotka rajoittavat kansalaistensa nettivapautta.

Ulkomaat

Syyria, Kiina, Iran, Bahrain ja Vietnam ovat internet-vapauden synkimpiä maita, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuore raportti.

Syyriassa tavalliset netinkäyttäjät altistuvat valtion jatkuvalla vakoilulle. Iran pyrkii parhaillaan rakentamaan valtion rajojen sisälle rajatun internetin.

Vahvin internetin valvontakoneisto sijaitsee kuitenkin raportin mukaan Kiinassa. Kiinan palomuurina tunnettu suodatus- ja valvontajärjestelmä sai alkunsa vuonna 2003. Se muun muassa muokkaa ulkomaisten nettisivujen sisältöä toivotunlaiseksi. Raportin mukaan Kiinassa on parhaillaan vangittuna 30 toimittajaa ja 69 nettiaktiivia.

Raportti nimeää viisi yhtiötä, jotka auttavat eri maiden hallituksia internet-vapauden rajoittamisessa. Yhtiöt ovat Gamma, Trovicor, Hacking Team, Amesys ja Blue Coat.

Järjestö vaatii, että valvontaohjelmistojen ja -laitteiden myynti kansalaisten oikeuksia loukkaaviin maihin kielletään lailla. Raportti mainitsee myönteisenä esimerkkinä Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen päätöksen kieltää valvontateknologian myynti Iraniin ja Syyriaan.

"Yksityisen sektorin ei voi odottaa valvovan itseään. Lainsäätäjien on tultava väliin", raportissa todetaan.

Lähteet: AFP