Kokemäenjoen ruoppaus tulee Porin keskustan jokirantaan

Ruoppaus Porin keskustassa alkanee 2014. Kunnossapitoruoppausta on asiantuntijan mukaan laiminlyöty.

luonto
Kokemäenjoki jäässä ja Porin vanha silta joulukuussa 2012
Antti Laakso / Yle

Kokemäenjoen suuren kunnossapitoruoppauksen suunnitelmat ovat viimeistelyä vailla valmiit. Ruoppaus Porin keskustassa alkanee vuonna 2014.

Asiantuntijat ja Porin kaupungin edustajat suunnittelivat viimeksi maanantaina suuren ruoppausurakan yksityiskohtia. Suunnitelmissa on ruopata joen pohjasta Etelärannan kohdalta noin 30 000 kuutiota maa-ainesta. Seuraavaksi ruoppauksille haetaan ympäristölupaa.

Ruoppauksesta huolimatta osa joesta on auki, joten ruoppauksen aikanakin Kokemäenjoella pystyy veneilemään.

Tulvasuojelun projektipäällikkö Pekka Vuola

Porin kaupungin tulvasuojelun projektipäällikön Pekka Vuolan mukaan kunnossapitoruoppausta on laiminlyöty jo vuosia.

- Oikeastaan toistakin kunnossapitoruoppaustakin pitäisi jo suunnitella! Ruoppaus pitäisi aloittaa jo 2014 kesällä. Tämä riippuu tietysti muun muassa luvan saamisen nopeudesta. Ruoppauksesta huolimatta osa joesta on auki, joten ruoppauksen aikanakin Kokemäenjoella pystyy veneilemään, Vuola sanoo.

Vuolan mukaan Kokemäenjoen syvyys on Porin keskustan kohdalta puolittunut kolmenkymmenen vuoden aikana. Kun vuonna 1980 joki ruopattiin keskustan kohdalta 4 metrin syvyyteen, tällä hetkellä vettä on Etelärannassa vain noin kaksi metriä.

- Ruoppauksesta on porilaisille hyötyä. Tulvasuojelu paranee, Vuola lupaa.

Jos ruoppaus pääsee alkamaan 2014 kesällä, samaan aikaan kunnostetaan todennäköisesti myös Kokemäenjoen ylittävää Porin siltaa.