Paavin valinnan lyhyt historia - tarjolla vain vettä ja leipää

Katolisen kirkon kardinaalit eli Pyhä kardinaalikollegio kokoontui Sikstuksen kappeliin tiistaina valitsemaan uutta paavia. Paaviuden parituhatvuotiseen historiaan mahtuu jos jonkinlaista paavia, eikä valintakaan ole aina ollut yksiselitteinen juttu - onpa ravintonakin tarjottu vain vettä ja leipää.

Ulkomaat

Uusi paavi valittiin torstai-iltana. Hän on argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio. Aina ei valinta ole sujunut aivan näin vauhdikkaasti, mutta nopeampaankin tulokseen on joskus päästy.

Melko varmana voidaan pitää, että uusi paavi on joku nykyisistä kardinaaleista, mutta onko hän italialainen vai ei - se selvinnee vielä tämän viikon aikana.

Pisimpään kestänyt konklaavi vei lähes 3 vuotta

Vuonna 1268 kuolleen Klemens IV:n jälkeen kardinaaleilta uuden paavin valinta vei yhteensä 33 kuukautta. Lopulta vuonna 1271 Gregorius X valittiin paaviksi, mutta vasta kun Viterbon kaupungin asukkaat olivat repineet katon kardinaalien asuinsijasta ja rajoittaneet ravinnonsaannin leipään ja veteen.

Välttääkseen saman toistumisen Gregorius määräsi vuonna 1274, että kardinaalit saisivat vain yhden aterian päivässä, jos konklaavi kestäisi yli kolme vuorokautta. Ravinnonsaanti rajoittuisi leipään, veteen ja viiniin, jos uuden paavin valintaan kuluisi yli kahdeksan vuorokautta.

Vaikka nykykonklaavikaan ei gourmetaterioilla herkuttele, ei ravinnonsaantia ole rajattu vaikka paavin valinta veisi kuinka pitkään.

Ja lyhimmillään vain muutaman tunnin

Ennen vuotta 1274 uusi paavi saatettiin valita jo edellisen kuolinpäivänä. Tämän jälkeen katolinen kirkko teki päätöksen, että ensimmäinen äänestys järjestetään vasta kymmenen päivää paavin kuoleman jälkeen. Myöhemmin aikaraja venytettiin 15:een päivään, sillä kaikille kardinaaleille haluttiin antaa riittävästi aikaa saapua Roomaan.

10 päivän aikarajan asettamisen jälkeen nopein konklaavi valitsi paaviksi Julius II:n vuonna 1503. Hänen valintansa vei vain muutaman tunnin, kertoo Vatikaanin historiaa tutkinut Ambrogio Piazzoni.

Nuorimmalla ja vanhimmalla paavilla hurja ikäero

Nuorin paavin virkaan valittu oli Johannes XII vuonna 955, joka oli valintansa aikaan vain noin 18-vuotias. Hänen valtakautensakaan ei kestänyt kuin alle 10 vuotta, sillä Johannes kuoli jo vuonna 964. Huhujen mukaan hän kuoli rakastajattarensa sängyssä joko aivohalvaukseen tai mustasukkaisen aviomiehen surmaamana.

Vanhimmat paavin virkaan valitut olivat Celestinus III vuonna 1191 ja Celestinus V vuonna 1294, joiden ikä oli valinnan aikaan lähes 85 vuotta.

Helmikuussa erostaan ilmoittanut Benedictus XVI oli 78-vuotias valintansa aikaan vuonna 2005.

Paavit lähes aina kardinaaleja ja Italiasta

Italialaiset ovat hallineet paavinistuinta läpi vuosisatojen, mutta poikkeuksiakin joukkoon toki mahtuu. Vuonna 2005 valittu ja helmikuussa eronnut Benedictus XVI on saksalainen, hänen vuonna 1978 valittu edeltäjänsä Johannes Paavali II taas oli puolalainen.

Vanhempiakin esimerkkejä löytyy: vuonna 1522 valittu Hadrianus VI oli hollantilainen, vuonna 1492 valittu Aleksanteri VI espanjalainen ja vuonna 731 valittu Gregorius III syyrialainen.

Paavi saattaa tälläkin kertaa olla italialainen - tai sitten ei: ennakkoarvioiden mukaan ehdokaslistan kärjessä olisivat Milanon arkkipiispa, italialainen kardinaali Angelo Scola sekä Sao Paulon arkkipiispa, brasilialainen kardinaali Odilo Scherer.

Myös yhdysvaltalainen kapusiinimunkki, kardinaali Sean O'Malley ja Vatikaanin korkea-arvoinen virkamies, kanadalainen kardinaali Marc Ouellet on mainittu spekulaatioissa.

Viimeisin kardinaalikollegion ulkopuolelta paaviksi valittu oli Urbanus VI vuonna 1378. Hän oli munkki ja Barin arkkipiispa. Tällä kertaa kardinaalit tuskin samanlaista virhettä tekevät, sillä Urbanuksen aikana kirkko ajautui suureen skismaan.

Lähteet: AP