Puhtaus on auton huollon alkupala

Uudet öljyt ja puhdas suodatin, siinä auton keväthuollon kulmakiviä. Kotikonstein ajopelin kuntoa voi vaalia yksinkertaisesti pesemällä: kuoren pesu poistaa suolaa, sisuksen puunaus parantaa hengitysilmaa.

Kuva: Ritva Karhula / Yle

Risto Haapala nostaa kevään huoltolistalla korkealle pesun:
– Suola pestään pois, kun sitä tieltä tulee, ettei rapaa ole kovin kauan auton pinnalla.

Haapalan mukaan autosta näkee selvästi, onko sillä ajettu suolaisilla teillä. Pahimmillaan suolalikaa on paksu, pinttynyt kerros.

Auto kannattaa pitää siistinä myös sisältä. Raitisilmasuodattimen puhtaus on myös erityisen tärkeää keväällä, kun eniten pölisee. Sen lisäksi öljyjen vaihto kuuluu Haapalan mukaan auton keväthuoltoon. Samalla syynätään öljynsuodatin ja moottorin ilmansuodatin.

Vanhan auton pohjan öljyäminen kannattaa

Monet öljyävät vielä auton pohjan säännöllisesti.  Vanhempien, ehkä jo ruostumisen alkutaipaleella olevien autojen kanssa se kannattaakin, mutta nykyautot on ruostesuojattu niin hyvin, ettei se ole välttämätöntä, sanoo Risto Haapala.

Renkaiden vaihdon yhteydessä keväällä kannattaa aina myös tarkistaa jarrupalat.

Jokavuotisten pikkuhuoltojen lisäksi auto kokee tanakammat määräaikaishuollot. Esimerkiksi 120 000 kilometrin huollossa jarruille ei riitä pelkkä jarrutesti, vaan jarrut avataan; samalla katsotaan jarrupalat ja kitkapinnat. Niillä pitää sitten olla takuu 20 - 30 000 kilometristä.