Päiväkotien ja koulujen kattiloissa porisee luomuruoka

Luomu- ja lähiruokaa tarjoillaan tällä viikolla helsinkiläisten koulujen ja päiväkotien ruokalistoille. Teemaviikolla pyritään nostamaan luomuraaka-aineista valmistettujen ruokalajien osuutta päivittäisessä ruokailussa.

luomuruoka
Kasvisruokaa
YLE

Pihkapuiston ala-asteen ja päiväkodin ruokalistalta löytyy tänään muun muassa juuressosekeittoa luomukasviksista.

- Tällaista samanlaista peruskotiruokaa meillä on muutenkin. Tänään on tarjolla muun muassa luomuleipää, osa tehdään itse luomujauhoista, osa tulee pakasteena, kun tuo valikoima on tukuissa mikä on, keittiössä häärivä Markus Pajunen kertoo.

Palmian luomu- ja lähiruokateemaviikolla pyritään nostamaan luomuraaka-aineista valmistettujen ruokalajien osuutta päivittäisessä ruokailussa. Helsinkiläisissä kouluissa nautitaan noin 50 000 ja päiväkodeissa lähes 30 000 Palmian valmistamaa ateriaa päivittäin.

Päiväkotien ruoasta luomua puolet vuonna 2015

Edellisen kaupunginvaltuuston linjaaman strategian tavoitteena on, että päiväkotien aterioista puolet olisi luomua vuoteen 2015 mennessä. Tällä hetkellä Palmia tarjoamasta ruoasta 14 prosenttia on luomua. Kouluissa luomua on tarjolla vain erityisten teemaviikkojen yhteydessä, koska raaka-aineiden hinnat ovat hieman normaaleja kalliimpia.

Luomun ja lähiruoan suhde on hankala, sillä jos painotetaan vahvasti luomua, joudutaan joskus tinkimään lähellä tuotetusta.

- Kyllä se todella vaikeaa on varsinkin, jos halutaan suomalaista luomua. Jos halutaan välttämättä luomua, niin ehkä se järjestyy tilaamalla ulkomailta, mutta se ei varmaan ole järkevää, eikä meidän tahdon mukaista, Palmian ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson sanoo.

- Luomun saatavuus on oltava ympärivuotista. Syksyllä saadaan joitakin vihanneksia, mutta niitä pitää saada ympäri vuoden. Me ei voida luvata ruokalistalla, että meillä on luomua, jos sitä ei välillä ole, Johansson lisää.

Kotimainen ei välttämättä tarkoita suomalaista

Lähiruokaa on teemaviikolla tarjolla saman verran kuin tavallisestikin. Suomalaista alkuperää raaka-aineista on vähintään 75 - 80 prosenttia. Suomalainen lähiruoka haluttiin nostaa esiin, jottei se unohdu luomun varjoon.

- Aina ei muisteta, että luomu ei sinänsä tarkoita samaa kuin suomalainen. Tai että kotimainen ei välttämättä tarkoita alkuperältään suomalaista, vaan se voi olla myös EU-alueella tuotettua, Johansson sanoo.

- Itse edustan kyllä sitä näkökulmaa, että pääosa raaka-aineista olisi suomalaisia, mutta kaikkeahan ei tuoteta Suomessa. Silloin kun puhutaan lähiruoasta Helsingin näkökulmasta, niin se on nimenomaan Suomi. Sitten siinä voi olla ripaus sitä luomua lisänä, Helsingin opetusviraston ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki pohtii.