"Paavin valinta tehdään erittäin konservatiivisen ja vielä konservatiivisemman välillä"

Asiantuntija Jussi Hanska uskoo, että uusi paavi on tiedossa torstai-iltana. Ketään vaihtoehdoista ei voi pitää millään mittapuulla liberaalina.

Kotimaa
Sean O'Malley
Kardinaali Sean O'Malley suorittamassa aamun messua Roomassa 11.3.2013George Martell / The Pilot / EPA

Kardinaalien konklaavi kokoontuu tänään hieman viiden jälkeen Suomen aikaa aloittamaan uuden paavin valinnan. Tilanne on harvinaisen avoin.

- Monenlaisia spekulaatioita on, sillä ei ole selkeitä ykkösehdokkaita, arvioi yleisen kirkkohistorian dosentti Jussi Hanska Helsingin yliopistosta.

Jos kardinaalien joukossa oli aiemmin jako liberaaliin ja konservatiiviseen siipeen, nyt näin ei enää ole. Hanska uskoo valinnan olevan selvä torstai-iltaan mennessä.

- Benedictuksen ja Johannes Paavali II:n kausien jäljiltä on vain konservatiivinen siipi, Hanska kuvailee.

Valituksi voi tulla kuka vain, mutta suurta muutosta se tuskin tarkoittaa.

- Valinta tehdään erittäin konservatiivisen ja vielä konservatiivisemman välillä, Jussi Hanska sanoo.

Valinta tehdään erittäin konservatiivisen ja vielä konservatiivisemman välillä.

Jussi Hanska

Tavallisen katolilaisen kannalta tämä tarkoittaa kirkon linjan jatkumista nykyisenlaisena.

- Ei ole odotettavissa mitään notkahdusta eteenpäin esimerkiksi ehkäisyä, aborttia tai naispappeutta koskevissa kysymyksissä, Hanska sanoo.

Hän ei odota myöskään radikaaleja ekumeenisia avauksia muiden kirkkokuntien suuntaan. Jonkinlaisena ykkösprioriteettina on pidetty niin sanotusti oman pesän siivoamista. Katolinen kirkko on painiskellut skandaalista toiseen, esillä ovat olleet niin hyväksikäyttö kuin korruptio.

- Kukaan katolisen kirkon ytimessä ei kaipaa merkittäviä muutoksia. Nyt etsitään henkilöä, jolla on fysiikka kunnossa tehtävien hoitoon, henkilöä, joka ei tee radikaaleja muutoksia, Jussi Hanska kuvaa.

Kukaan katolisen kirkon ytimessä ei kaipaa merkittäviä muutoksia. Nyt etsitään henkilöä, jolla on fysiikka kunnossa tehtävien hoitoon.

Jussi Hanska

Edellisten paavien Benedictus XVI:n ja Johannes Paavali II:n eron on kuvattu näkyneen lähinnä siinä, että kansalle avoimissa tilaisuuksissa oli puolalaisen Johannes Paavalin aikaan runsaasti puolalaisia ja saksalaisen Benedictuksen tilaisuuksissa entistä enemmän baijerilaisia.

- Nyt tiedossa olevat uudistukset lienevät samaa tasoa, Hanska uumoilee.