Työkaveri heiluu kännissä töissä - mitä teet?

Mitä pitäisi tehdä, kun työkaveri tulee töihin humalassa tai potee toistuvasti krapulaa? Vastaa Suoran Linjan -nettikysymykseen ja kysy asiantuntijalta neuvoja, miten työkaverin tai läheisen alkoholin käyttöön voi puuttua rakentavasti.

Osallistu
Mies puhaltaa alkometriin.
Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.


Lopullinen tilanne

Äänestys on päättynyt.

Tämä kysely ei ole tieteellisen tarkka. Vastaajina ovat Yle Uutisten lukijat, mitään otantaa tai valintaa ei ole tehty. Tulos kertoo lukijoiden näkemyksen asiaan tiettynä hetkenä, ei enempää eikä vähempää.

Mielikuvia alkoholisteista hallitsevat kaupungilla räyhäävät rapajuopot. Totuus on toinen. Valtaosa alkoholisteista on mukana työelämässä. Keskiviikon A-studiossa Avominne-päihdeklinikan toiminnanjohtaja Mika Arramies arvioi, että suomalaisilla työpaikoilla on jopa 250 000 alkoholistia.

Useimmilla työpaikoilla alkoholismin haitoista puhutaan silti vähän. Varhainen puuttuminen ontuu, kun juominen vaietaan kuoliaaksi usein jopa työterveyshuollossa.

Keskiviikon A-studiossa pohdittiin, mihin alkoholismi katoaa esimerkiksi työurakeskustelusta. Samalla selviää, miksi alkoholismi muuttuu lääkärin vastaanotolla helposti esimerkiksi masennukseksi. Ja auttaisiko tilannetta se, että alkoholismi hyväksyttäisiin myös vakuutusjärjestelmissä yksiselitteisesti sairaudeksi?

Mutta lähimmäisilläkin on oma roolinsa. Yritysvalmentaja Jari Sarasvuo ehdotti muutama viikko sitten Helsingin Sanomissa, että Suomeen pitäisi Yhdysvaltojen ja Kanadan tapaan perustaa niin kutsuttu Rakkauden Stasi eli anonyymi ilmiantopuhelin (Employee Assistant Program), johon soittamalla voisi nimettömästi käräyttää alkoholiongelmasta kärsivän työkaverin.

”Siinä päästään auttamaan ajoissa. Varhaisen välittämisen –malli tarkoittaa EAP:ssa jopa vuosikymmenen varhaisempaa välittämistä kuin meillä. Työelämässä on vielä jotain menettävää, siksi apu voi purra paremmin”, Sarasvuo perustelee rajua ehdotustaan.

Miltä Sarasvuon ehdotus kuulostaa? Miten työkaverin tai läheisen alkoholin käytön voi ottaa puheeksi ajoissa mutta rakentavalla tavalla? Entä milloin omasta alkoholin käytöstä tulisi huolestua?

Suoran linjan kysymyksiin vastaa Avominnen toiminnanjohtaja Mika Arramies, joka raitistui toistakymmentä vuotta sitten Minnesota-mallin mukaisella 12-askeleen ohjelmalla. Raitistuttuaan Arramies ”luki kaiken mahdollisen alkoholismista” ja perusti Avominnen, joka tarjoaa Minnesota-mallista avopalvelua. Arramies on myös kirjoittanut toimittaja Tuulikki Hakkaraisen kanssa vastikään kirjan Viimeinen pisara. Toipumisen avaimet – tietoa alkoholismista ja läheisriippuvuudesta.

Kerro omista kokemuksistasi ja jätä alkoholismiin liittyvä kysymyksesi alle. Mika Arramies pyrkii vastaamaan mahdollisimman moneen kysymykseen tiistain ja keskiviikon aikana.

Hanna Säntti
toimittaja, A-studio