Hyppää sisältöön

Näin paavia ryhdytään valitsemaan – konklaavin ensimmäinen päivä

Paavia valitseva konklaavi alkaa alkuillasta Vatikaanissa.

Konklaavi käynnistyy tänään tiistaina Vatikaanissa. Ensimmäisen päivän aikataulu uutistoimisto Reutersin mukaan on osapuilleen seuraava (kellonajat Suomen aikaa).

**11:00 **Kaikki kardinaalit kokoontuvat messuun Pyhän Pietarin kirkkoon rukoillakseen uuden paavin valinnan puolesta. Mukana ovat myös yli 80-vuotiaat kardinaalit, jotka eivät saa osallistua uuden paavin valitsevaan konklaaviin.

Messu on avoin yleisölle. Rukousta johtaa kardinaali Angelo Sodano, joka on kardinaalikollegion johtaja. Sodano ei itse saa osallistua konklaaviin, koska hän on yli 80-vuotias.

**13:00 **Noin kaksi tuntia kestävän messun jälkeen kardinaalit palaavat hotelli Santa Martinaan. He saavat yhä olla yhteydessä ulkomaailmaan koska konklaavi ei ole vielä alkanut.

**16:45 **Kardinaalit lähtevät hotellista kohti Vatikaanin Apostolista palatsia, jossa he kokoontuvat rukoilemaan. Palatsi on paavin virallinen asuinpaikka.

**17:30 **Kardinaalit lähtevät laulavana ja rukoilevana kulkueena palatsista kohti Sikstuksen kappelia.

**17:45 **Seremonian johtaja huutaa "Extra Omnes" eli "kaikki ulos", ja Sikstuksen kappelista poistuvat kaikki, jotka eivät osallistu paavin valintaan. Kappelin ovet suljetaan ja konklaavi alkaa.

**18:00 **Kardinaalit rukoilevat. Rukouksen jälkeen konklaavi saattaa päättää äänestää ensi kerran.

**20:00-21:00 **Jos äänestys on järjestetty, äänestysliput poltetaan kamiinassa. Kamiinan vieressä on laite, joka tuottaa mustaa tai valkoista savua, joka sekoitetaan kamiinan savuun. Valkoinen savu tarkoittaa, että paavi on valittu, musta taas sitä, että riittävää enemmistöä ei ole saatu kokoon.

Asiantuntijoiden mukaan on hyvin epätodenäköistä, että ensimmäinen äänestys johtaisi valintaan jos tiistaina päätetään äänestää, koska ilmeistä ennakkosuosikkia ei ole.

**20:30 **Jos paavia ei ole valittu, kardinaalit palaavat majapaikkaansa hotelli Santa Martinaan.

**21:00 **Kardinaalit syövät illallista hotellissa.

Keskiviikosta alkaen kardinaalit äänestävät enintään neljästi päivässä, kunnes uusi paavi on valittu. Jos ketään ei ole valittu perjantaihin mennessä, kardinaalit pyhittävät lauantain rukouksille ja pohdiskelulle ja jatkavat äänestyksiä sunnuntaina.