Suosikkinäyttelijä saa voimaa arjesta

Teatterialan Thalia-gaalassa yleisön suosikkinäyttelijänä palkittu Tatja Hirvenmäki on nähty monissa rooleissa kotiteateatterissaan Kemissä. Vapaapäivinään Hirvenmäki tekee työtä sairaalaklovnina.

kulttuuri
Tatja Hirvenmäki hymyilee
Riikka Rautiainen/ Yle

Tatja Hirvenmäki sai tiedon valinnastaan sairaalaklovnin nenä päässä, Oulun yliopistollisen sairaalan taukohuoneessa.

Viikkoa myöhemmin hän matkusti Kemistä Seinäjoelle, jossa teatterigaala pidettiin. Monien roolien nainen pitää saamaansa tunnustusta palkinnoista parhaimpana.

- Olin siellä Thalia-gaalassa paikalla itte ja kuuntelin kun sanottiin, että nyt on vuorossa illan odotetuin palkinto eli yleisön suosikki ja mä istuin siinä tokassa rivissä ja ajattelin, että se tuloo mulle! Tatja kertoo Etelä-Pohjanmaan murteellaan.

Mä istuin siinä tokassa rivissä ja ajattelin, että se tuloo mulle!

Tatja Hirvenmäki

Hirvenmäki kertoo myös omien vanhempiensa tulleen Lapualta todistamaan tyttärensä hienoa hetkeä Seinäjoen kaupunginteatterissa.

"Pikkasen juhlaa ja paljon arkea"

Gaalan tuoma glamour oli Hirvenmäelle hetkellistä herkkua, sillä arki kutsui heti seuraavana päivänä, jolloin Tatjaa odotti sairaalaklovnin keikka.

- Se on jotenkin mun elämän kulkua, että pikkasen juhlaa ja paljon arkea. Meillä näyttelijöillä kun maanantait on vapaata, niin kierrän silloin lastenosastoilla piristämässä esimerkiksi pienten syöpäpotilaiden päivää. Sairaalaklovnin työ on mulle aivan yhtä tärkeää kuin mun oma näyttelijän työ, Tatja sanoo.

Hirvenmäki vertaa lapsilta tulevaa välitöntä palautetta omassa työssään saamaan palautteeseen.

- Kemissä saan suoraa palautetta ja siinä on yksi syy, mikä mua tässä kaupungissa viehättää. Monesti kaupassa joku tuloo sanomahan vaikka, että se oli hyvä rooli tai näin.

Seuraavaksi Franzénin pikkusiskona

Hirvenmäki sanoo pienen teatterin etuna olevan se, että pääsee tekemään todella monenlaisia rooleja. Hän on uinut Laila Kinnusen nahkoihin suositussa musikaalissa, näytellyt lasten näytelmässä pikkupoikaa, ollut Niskavuoren emäntänä ja niin edelleen.

- Oon vähän sellasen luontoonen, että se mitä justihin nyt teköö, niin se on se kaikista tärkein.

Tällä hetkellä Hirvenmäki paneutuu Peter Franzénin Tumman veden päällä -kirjan pohjalta tehtyyn näytelmään. Franzénin Keminmaassa viettämään lapsuuteen pohjautuvassa näytelmässä Hirvenmäellä on Suvi-siskon rooli.

Keminmaalaiseen puheen parteen paneutumisessa Hirvenmäkeä auttaa muun muassa omat pojat, jotka Kemissä kasvaneina puhuvat näytelmän kannalta oikeaa murretta.

- Oma murre on mulle kauheen tärkeä, kun työkseen esittää muuta. Mutta poika onneks puhuu kemiläisittäin. Se miten Franzén on kirjoittanut, niin on hyvin samankaltaista kuin miten mun oma lapsi puhuu.