Vatikaani otti käyttöön savukoneen sekaannusten välttämiseksi

Kardinaaleilla on viime vuosikymmeninä ollut vaikeuksia saada konklaavin kamiina tuottamaan oikean väristä savua.

Ulkomaat
Konservaattorit korjailevat Sikstuksen kappelin seinää uuden paavin valitsevassa konklaavissa käytettävien uunien vierellä.
Konservaattorit korjailivat Sikstuksen kappelin seinää uuden paavin valitsevassa konklaavissa käytettävien uunien vierellä Vatikaanissa 8. maaliskuuta. Tilapäiset uunit asennettiin paikoilleen edellisenä päivänä.EPA / Osservatore Romano

Sikstuksen kappelin perinteinen kamiina sai viime konklaavissa tuekseen nykytekniikkaa, kun hormiin liitettiin kemikaaleilla toimiva savukone, jonka on tarkoitus tuottaa selkeästi erottuvaa valkoista tai mustaa savua.

Kamiinassa poltetaan äänestysliput sen jälkeen kun kardinaalit ovat äänestäneet ja äänet on kirjattu. Valkoinen savu merkitsee, että valinta on tehty.

Nykyinen kamiina on ollut käytössä vuoden 1939 konklaavista alkaen. Vatikaanin mukaan metrin korkuiseen valurautakamiinaan on kaiverrettu kuuden viime paavin nimet ja valintojen päivämäärät.

Savukone käyttöön

Vuoden 2005 konklaavissa otettiin käyttöön perinteisen kamiinan viereen asennettava elektroninen laite, joka tuottaa samaan hormiin kemikaalien avulla selvästi valkoista tai mustaa savua. Kappelin katolta tuleva savu on siis yhdistelmä keinotekoista ja oikeaa savua.

Viime konklaavin uudistus ei kuitenkaan poistanut savun väriin liittyvää sekaannuksen mahdollisuutta, sillä vaaleakin savu näyttää tummalta vaaleaa taivasta vasten. Vatikaanin tiedottajan Federico Lombardin mukaan tekniikkaa on nyt parannettu, jotta väristä saadaan selvemmin erottuva.

Sekaannusten välttämiseksi paavi Johannes Paavali II päätti, että paavin valinnasta pitää kertoa myös soittamalla Pyhän Pietarin kirkon kelloja. Vuonna 2005 viesti ei tästä huolimatta mennyt heti perille.

Ennen savukoneen käyttöönottoa savun vaalentamiseen käytettiin märkiä olkia tai kosteaa puupurua. Vuoden 1958 konklaavin jälkeen kamiinassa alettiin polttaa kemikaaleja lippujen kanssa värin selkeyttämiseksi.

Savumerkkejä tulkittu vasta sata vuotta

Savun värin tulkitseminen on kuitenkin verraten uusi perinne Vatikaanissa. Vielä 1700-luvulla kardinaalit oli tapana lukita kappeliin koko konklaavin ajaksi ja paavin valinnasta kertoi se, että kappelin ovia ja ikkunoita alettiin avata, kertoo historian professori Frederic Baumgartner CNN:n mukaan.

1800-luvulla piipusta nouseva savu alettiin tulkita merkiksi siitä, että kardinaalit ovat äänestäneet, eikä valintaa ole tehty. Valkoisen ja mustan savun eri merkityksistä löytyy viitteitä vasta vuoden 1903 konklaavista alkaen.

- Päällimmäinen syy siirtyä mustaan ja valkoiseen savuun oli, että väkijoukossa oli epäselvyyttä siitä, mitä oli meneillään, Baumgartner sanoo CNN:lle.

Lähteet: Yle Uutiset