Näistä mittareista kuluttajat ennustavat taloutta - "Hameen pituus näyttää tilanteen"

Talouden käänteitä voi ennustaa lehtien sivuja seuraamalla tai tuijottelemalla teillä kulkevia rekkoja. Ylen nettikeskustelussa nousi esille useita erilaisia esimerkkejä, joiden perusteella ihmiset muodostavat käsityksiään talouden tulevasta tilasta. Joidenkin mielestä virallisempiin talousennusteisiin ei ole luottamista lainkaan.

talous
Nainen minihameessa
J. J. Guillén / EFE / EPA

Ammatikseen talouden suuntaa ennustavat asiantuntijat käyttävät arvioissaan apunaan monimutkaisia laskelmia ja vaikeaselkoisia mittareita. Tavallisen kuluttajan arjessa talouskäänteiden ennakointi on kuitenkin usein huomattavasti käytännönläheisempää.

- Määräaikaisen talletustilin korkotarjous. Kun teollisuudessa ei investoida, pankit eivät "osta" rahaa sisään, tuolloin raha ei liiku ja tarjotut korot ovat huonoja. Tämä nyt ihan karkeana nyrkkisääntönä, kiteyttää nimimerkki Tallettaja omia näkemyksiään Yle Uutisten nettikeskustelussa.

Talouden suunnan muutoksia on totuttu kansan keskuudessa ennakoimaan monista hieman epätavallisista mittareista. Nimimerkki Maalainen antaa esimerkin.

- Taksikuskit on mittareista yksi parhaita. Toinen seurattava on ökyautojen ja veneiden menekki. Jos niiden kauppa käy todella hyvin, voi alkaa valmistautua lamaan. Jos kysyntä viriää, on talous pois lamasta.

Liikennevälineitä talousindikaattorina käyttää myös nimimerkki Warma Merkki.

- Seurailen rekkojen määrää pääteillä, kertoo miten talouden pyörät pyörivät, on pettämätön merkki.

Joidenkin mielestä talousmittareiden seuranta ylipäänsä on turhaa puuhaa.

- Eipä paljon tarvi seurata talouden yleistä tilaa. Ainoa mikä merkitsee on se paljonko omalla tilillä on rahaa ja mihin hintaan sitä saa lisää pankista, sanoo nimimerkki Helppoa.

"Analyytikot suuri vitsi"

Virallisemmat talousennusteet ovat varsinkin eurokriisin aikana menneet usein pahasti pieleen. Moni nettikeskustelija onkin sitä mieltä, että talousennustajiin ei ole luottamista lainkaan.

- Analyytikot ovat suuri vitsi ja talousuutiset ja pörssikurssien päivittäinen seuraaminen on aivan älytöntä. Tilaaja saa aina haluamansalaisen raportin ja manipulointi ja kähmintä rehottaa kaikkialla, sivaltaa nimimerkki Pörssihai.

- Itse en ole koskaan luottanut "asiantuntijoiden" ennusteisiin. Jos he olisivat talouden asiantuntijoita, niin miksi he eivät olisi hommanneet itselleen miljoonia tietämyksellään. Sen sijaan ovat kuukausipalkalla töissä eri yrityksissä ja maksavat asuntolainaa muiden tuulipukujen mukana, napauttaa skeptikko.

Silti monen mielestä on tärkeää seurata ympärillä tapahtuvia asioita. Olennaista tietoa saa muun muassa median kautta.

- Näin eläkkeellä ollessa minulle riittää mittariksi Ylen talousuutiset niin netissä kuin telkkarista, sanoo nimimerkki Julius 66.

Toisten mielestä paras ymmärrys talouden suunnasta löytyy kun jaksaa itse nähdä vaivaa ja seurata asioita monipuolisesti.

- Itse seuraan juuri talousuutisia eri lähteistä ympäri maailmaa, osakkeita, yritysten katsauksia tulevaisuudesta sekä hallitusten sanomisia, listaa nimimerkki Ek1.

Ja muistaapa joku tuoda nettikeskustelussa esiin myös sen kaikkein klassisimman talousmittarin.

- Hameen pituus näyttää vallitsevan tilanteen ja sen kehitys kevään aikana antaa suuntaa, sanoo RoiMatti.