1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Palkittu pomo ei pomota

Kun esimies on oikeudenmukainen, kannustava ja aidosti kiinnostunut alaistensa hyvinvoinnista, kerää hän ympärilleen paitsi tyytyväisen henkilökunnan, myös vuoden esimiehen tittelin. Näin kävi kemiläiselle päiväkodinjohtajalle Kirsti Turskalle.

Kotimaan uutiset
Kivikon päiväkodinjohtaja Kirsti Turska

Kemin kaupunginhallitus valitsi Kivikon päiväkodin johtajan Kirsti Turskan vuoden esimieheksi kaupungin työntekijöiden ja yhteistyötoimikunnan esitysten pohjalta. Päiväkodin henkilökunnan mukaan Kirsti Turskan johtamistapa on reilu ja oikeudenmukainen.

- Olen aikalailla oma itseni johtajanakin. Olen ajatellut, että se on ehkä paras keino olla normaali tavalllinen Kirsti, niin se auttaa pitkälle, Kivikon päiväkodinjohtaja Kirsti Turska sanoo.

Luottavainen johtaja

Työntekijät ovat luonnehtineet johtajaansa reiluksi, oikeudenmukaiseksi, kannustavaksi, ammattitaitoiseksi ja aidosti kiinnostuneeksi alaistensa hyvinvoinnista. Hän myös luottaa alaisiin ja osaa antaa kiitosta, kun siihen on aihetta.

- On aika hienosti ja kauniisti sanottu, olen otettu. Meillä on todella hyvä henkilökunta, eihän esimies voi tehdä työtä hyvin, jos hänellä ei ole hyvä henkilökunta. Siitä se lähtee, Turska kiteyttää.

Kirsti Turskalla on pitkä ura takanaan. Hän on valmistunut lastentarhaopettajaksi Oulusta vuonna 1979. Vuonna 1984 hän aloitti päiväkodinjohtajan uransa. Pitkän rupeaman aikana on moni asia muuttunut.

- Kokoa ajan on täytynyt kouluttaa itseään. Myös kaupunki on kouluttanut kiitettävästi. Jatkuva varhaiskasvatuksen ja muiden asioiden tutkiminen ja perehtyminen ovat myös tärkeitä asioita.

Huonoissa puitteissa hyvä työilmapiiri

Kivikon päiväkoidssa on 85 lasta ja ikäjakauma on yksivuotiaista eskareihin. 1960- luvulta olevan päiväkodin tilat ovat laahanneet jo vuosia nykyvaatimuksista jäljessä. Heikoista fyysisitä tiloista huolimatta työilmapiiri on säilynyt hyvänä.

Eihän esimies voi tehdä työtään hyvin, jos hänellä ei ole hyvä henkilökunta.

Kirsti Turska

- Sisällä sykki kaunis ihana sydän, vaikka ulkoiset puitteet eivät olekaan niin loihakat, Turska toteaa.

Hän kertoo, että lapset eivät valita tiloista, vaan enemmänkin henkilökunnalta kuuluu purnausta.

- Olemme tehneet hirveästi töitä uusien tilojen eteen. Ei se ole ollut helppoa, mutta kyllä kaupungin rahatilanteenkin ymmärtää.

Johtohommista hoitajaksi

Päiväkodinjohtaja on varsinainen monitaituri. Hänellä on päiväkodin kokonaisvaltainen johtaminen hyppisissään, mutta välillä hän voi hypätä hoitamaan lapsiakin osastolle.

- Sekin taito pysyy hallinnassa. Ja on Letterman taskussa, että välissä saatetaan kiristää ruuveja. Vasarakin löytyy siivouskomerosta ja oma porakone on käytössä välillä. Kyllä kaikki hoituu, Turska vakuuttaa.

Kun Turskalla on perhepäivänohjausta, hän käy välissä hoitamassa lapsia perhepäivänhoitajan kotona.

- Se on kyllä kans yhdenlainen hyppäys ihan toiseen maailmaan, hän hymyillen toteaa.

Vuoden esimies saa kaupungilta tuhannen euron tunnustuspalkinnon.

Lue seuraavaksi