Turkistarhauksen kieltävän aloitteen jatkokäsittely vielä auki

Eduskunnan puhemiesneuvosto ei vielä tänään tehnyt ehdotusta turkistarhauksen kieltämiseen tähtäävän aloitteen käsittelystä. Tavoitteena on saada aloite lähetekeskusteluun huhtikuun loppuun mennessä.

politiikka

Eduskunnan puhemiesneuvosto kysyy eduskuntaryhmien näkemyksiä turkistarhauksen kieltämiseen tähtäävän kansalaisaloitteen käsittelystä eduskunnassa. Neuvosto ei vielä tänään tehnyt ehdotusta siitä mihin valiokuntaan aloite lähetetään.

Puhemiesneuvosto pyytää ryhmiltä vastauksia 8.4. mennessä, minkä jälkeen aloite tulee eduskunnan suureen saliin lähetekeskusteluun. Puhemiesneuvosto ehdottaa käsittelyvaliokuntaa lähetekeskustelussa.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Jorma Vuorisen mukaan kansalaisaloite rinnastetaan eduskunnassa yli sadan kansanedustajan allekirjoittamiin lakialoitteisiin eli ne ovat lähtökohdiltaan paremmassa asemassa kuin tavalliset kansanedustajien tekemät aloitteet.

Valiokuntakäsittelyssä aloitteesta voidaan tehdä mietintö, jolloin valiokunnan aloitteen pohjalta tekemä ehdotus tulee suureen saliin päätettäväksi normaalissa järjestyksessä. Jos valiokunta ei ryhdy käsittelemään asiaa tai päättää, että aloitteesta ei tehdä mietintöä, aloite raukeaa eikä eduskunta enää käsittele sitä.

Vuorisen mukaan turkistarhausaloite menee todennäköisimmin maa- ja metsätalousvaliokunnan käsittelyyn, koska aloite liittyy sen alaiseen lainsäädäntöön. Mahdollisia lausuntoja valiokunta voisi pyytää talousvaliokunnalta, ympäristövaliokunnalta ja perustuslakivaliokunnalta, Vuorinen arvelee.