1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Max Jakobsonin viimeinen tv-haastattelu: DDR:n katoamisesta ei olisi saanut puhua

Viikonloppuna edesmennyt ministeri Max Jakobson antoi viimeisinä elinvuosinaan vain harvoin haastatteluja tiedotusvälineille.

A-studio
Max Jakobson

A-studio haastatteli Jakobsonia Saksan yhdistymisen 20. vuosipäivän merkeissä, syyskuussa 2010. Jakobson oli jo ennen Berliinin muurin murtumista aavistanut, että Neuvostoliiton leiriin kuuluneesta DDR:stä eli Itä-Saksasta ei jää mitään jäljelle, jos sosialistinen systeemi romahtaa.

Jakobson esitti arvionsa 30. marraskuuta 1988 pidetyssä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan juhlaseminaarissa.

- Mitä tapahtuu DDR:lle, kun usko järkkyy? Puola on edelleen puola, ja Unkari Unkari, siinäkin tapauksessa, että sosialistinen järjestelmä muuntuu, mutta jos näin tapahtuu DDR:ssä, siitä ei jää mitään jäljelle, Jakobson sanoi esitelmässään.

Suomi eli tuolloin vielä yya-aikaa, ja Jakobson sai puheestaan moitteita mm. silloiselta oppositiojohtajalta Paavo Väyryseltä (kesk.) sekä puolustusministeri Ole Norrbackilta (r.). A-studion haastattelussa Jakobson muistelee puheensa saamaa vastaanottoa ja arvioi Saksan yhdistymisen vaikutuksia.

- Silloin kuviteltiin, että näin ei voi sanoa, eikä pitäisi pyrkiä siihen (Saksojen yhdistymiseen). Minä pidin sen puheeni juuri siinä tilanteessa. Oli useita henkilöitä, jotka olivat sitä mieltä, ettei pitäisi puhua. Ei pitäisi puhua, Jakobson sanoi hymähtäen A-studiolle.

Toimittaja Boris Salomonin tekemä haastattelu jäi Jakobsonin viimeiseksi tv-esiintymiseksi. Haastattelusta tehty kooste on nähtävissä Yle Areenassa.

Julkaisemme myös kokonaisuudessaan Jakobsonin esitelmän, jota haastattelussa käsitellään. Saksan kysymystä käsittelevät avainkohdat löytyvät sivuilta 9 ja 10 (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi