Paikallinen opas pakolliseksi luonnonlumilaskijoille

Norjan Punaisen Ristin aluejohtaja Espen Haugerstuen on huolestunut siitä, että Norjan tunturialueille tulee vuosi vuodelta enemmän extremelaskijoita, joilla ei ole mitään käsitystä olosuhteista ja vaaroista.

Ulkomaat
Lumivyörypaikka.
Ylläs Ski Patrol

Norjan Nordlandin läänin Punaisen Ristin aluejohtaja vaatii Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa, että luonnonlumilla lasketteleville turisteille pitäisi määrätä pakollinen paikallisopas ja ilmoitusvelvollisuus aikeistaan.

Aluejohtaja Espen Haugerstuen on huolestunut siitä, että Norjan tunturialueille tulee vuosi vuodelta enemmän extremelaskijoita, joilla ei ole mitään käsitystä olosuhteista ja vaaroista. Norjan Lofooteilla jäi viimeksi maanantaina ryhmä ranskalaislaskijoita lumivyöryn alle.

Maanantain lumivyöryssä ei kuollut ketään. Sen sijaan melkein tasan vuosi sitten Tromssan läänissä kuoli yksi ranskalainen ja viisi sveitsiläistä laskijaa lumivyöryn alle.

Aluejohtaja Haugerstuen on huolissaan juuri kauempaa tulevista laskettelijoista. Hänen mielestään juuri turistit aliarvioivat vaaroja aivan liian usein.

- He menevät alueille mihin ei pitäisi mennä. Heillä on yleensä vain vähän tai ei ollenkaan paikallistuntemusta, mikä on elintärkeää jotta pystyy arvioimaan olosuhteita riittävästi, sanoo Nordlandin Punaisen ristin aluejohtaja Espen Haugersten

Lumivyöryjä sattuu Norjan tunturialueilla runsaasti juuri keväisin. Norjan Geotekninen Instituutti aloitti tammikuussa lumivyöryvaroitusten antamisen tunturialueille.