1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

"Suomi pitää muuttaa Winlandiksi"

Jotta Suomeen saataisiin lisää ulkomaisia investointeja, vaatisi se lääkeyhtiö Rochen Suomen-maajohtajan mielestä rajua asennemuutosta. Suomeen kaivataan voittajafiilistä.

- Näen sen selvästi, että voimme olla Winland (voittajamaa), sanoi Roche Finlandin toimitusjohtaja Wolfram Schmidt. Kuva: Yle

Suomalais-amerikkalaisen kauppakamarin tiloissa riitti jenkkityylistä hengennostatusta. Suomessa toimivien ulkomaalaisten yritysten johtajat uskoivat, että Suomeen saadaan lisää ulkomaisia investointeja asennemuutoksen, itseluottamuksen ja avoimuuden avulla.

- Näen sen selvästi, että voimme olla Winland (voittajamaa) niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. Meillä on niin paljon mahdollisuuksia, joita voimme hyödyntää, Roche Finlandin toimitusjohtaja Wolfram Schmidt saarnasi.

Saksalaissyntyinen Schmidt on työskennellyt muun muassa Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Suomessa hän on asunut vajaan vuoden. Sinä aikana Schmidt on huomannut, että Suomella on hurja potentiaali. Maa on tunnettu laadusta, hyvästä infrastruktuurista ja huippuopetuksesta.

- Suomella on kaikki edellytykset kehittää innovointia ja sitä kautta investointeja, Schmidt summaa.

Suomi on Pohjoismaiden pohjasakkaa

Työ- ja elinkeinoministeriön tavoitteena on nostaa ulkomaisten sijoitusten määrää Suomessa kolmanneksella vuoteen 2020 mennessä. Ja syystä. Suorissa ulkomaisissa sijoituksissa Suomi on Pohjoismaiden hännänhuippuna ja Euroopassakin alle keskitason.

Oman kortensa sijoituskekoon kantaa suomalais-amerikkalainen kauppakamari AmCham, joka yrittää auttaa yritysjohtajia vakuuttelemaan pääkonttoreitaan satsaamaan Suomeen. Suomessa toimii 3 000 ulkomaalaista yritystä.

- Yksinkertaistettuna haluamme tehdä maajohtajista Suomen bisnessuurlähettiläitä. Luulen, että yritysjohtajat ovat parhaimpia ja tehokkaimpia Suomen myyjiä, AmChamin johtaja Antti Oksanen uskoo.

Parempaa yhteistyötä

Rochen Schmidt ei voi ymmärtää, että jokainen kunta ja yliopisto pitävät yllä arvokkaita tietokantoja, jotka eivät ole kuitenkaan yhteisessä käytössä.

Hän uskoo, että uusia innovaatioita löytyisi helpommin, jos yhteistyötä lisätään. Julkisen sektorin, yliopistojen ja yrityselämän pitäisi siis toimia Yhdysvaltojen tapaan yhdessä, ei erikseen.

- Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyössä ei ole mitään pahaa. Se pitäisi avata Suomessa, koska se täältä todellakin puuttuu, Schimdt tietää.

Olisiko yhteistyöstä ja avoimuudesta sitten investointien houkuttelemiseksi? Ehkä, mutta IBM:n Suomen-maajohtaja Tuomo Haukkovaara kuitenkin muistuttaa, että taantumassa seilaavan Suomen ei ole helppo kilpailla kehittyviä markkinoita vastaan.

- Haaste on siinä, ettei talous kasva. Maailmassa on paljon kasvavia talouksia, jotka vetävät luonnollisesti investointeja puoleensa.

- Suomi on toimintaympäristönä kyllä erittäin kilpailukykyinen. Meidän pitää tehdä itsemme tunnetuksi. Meidän pitää tehdä ihan oikeaa myyntityötä, Haukkovaara painottaa.