Britannia ja Ranska haluavat mahdollistaa Syyrian kapinallisten aseistamisen

Britannia ja Ranska vaatii EU:n Syyria-pakotteisiin höllennyksiä, jotta kapinallisten aseistaminen voisi olla mahdollista. Kriitikot pelkäävät aseiden päätyvän islamistitaistelijoiden käsiin.

Britannia ja Ranska painostavat muita EU-maita höllentämään Syyriaa koskevaa aseidenvientikieltoa. Maat haluaisivat mahdollistaa aseiden toimittamisen Syyrian hallintoa vastaan taisteleville kapinallisille. Ajatuksen vastustajat pelkäävät aseiden päätyvän islamisteille.

Britannia varoitti eilen tiistaina, että se saattaa vastustaa Syyrian pakotteiden uusimista, jos aseidenviennistä ei päästä sopuun. EU on uusinut pakotteet kolmen kuukauden välein ja nykyiset pakotteet raukeavat toukokuussa.

Britannia ei ole suoraan ilmoittanut haluavansa aseistaa kapinallisia, mutta se on toistuvasti tuonut esille, ettei se halua poissulkea tätä mahdollisuutta. Viime kuussa Britannia suostutteli muut EU-maat keventämään pakotteita niin, että kapinallisille pystytään toimittamaan esimerkiksi luotiliivejä tai panssaroituja ajoneuvoja.

Myös Yhdysvallat on vaihtanut lähestymistapansa Syyrian kriisiin. Maa ilmoitti viime kuussa alkavansa toimittaa Syyrian kapinallisille "ei-tappavaa" tukea, kuten esimerkiksi ruokaa ja lääkintätarvikkeita. Merijalkaväen kenraali James Mattis kuitenkin varoitti viime viikolla, että Syyrian tilanne on tällä hetkellä liian sekava aseellisen tuen tarjoamiseen. Myös Saksa on varoittanut, että kapinallisten aseistaminen voi johtaa sotaan, jossa ulkopuoliset valtiot tukevat sodan vastakkaisia osapuolia.