Marsissa vallitsivat elämälle otolliset olosuhteet

Nasan tutkijat saivat viimein näyttöä siitä, että punainen planeetta on ollut elämälle suotuisa ympäristö. Curiosity-mönkijä löysi muun muassa todisteita juomakelpoisesta vedestä.

Ulkomaat
Vihertävää kivipölyä kauhassa.
Curiosityn poraama kivinäyte kauhassa 20. helmikuuta 2012NASA/JPL-Caltech/MSSS

Marsin olosuhteet ovat menneisyydessä olleet elämälle otolliset, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. Tieto perustuu Marsia tutkivan Curiosity-mönkijän kemialliseen analyysiin.

Seitsemän kuukautta punaisella planeetalla mönkinyt Curiosity porasi kivinäytteen, josta on löytynyt kosteassa ympäristössä kehittyneitä savimineraaleja sekä merkkejä lukuisista elämän kannalta olennaisista kemiallisista aineista, kuten hapesta, rikistä ja yksinkertaisesta hiilestä. Elämälle välttämättömiä monimutkaisia hiiliyhdisteitä mönkijä ei kuitenkaan ole vielä löytänyt.

Näyte porattiin Galen kraaterista alueelta, jonka aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet kuivuneeksi joeksi tai järvenpohjaksi. Uuden analyysin avulla tutkijat päättelivät, että muinoin paikalla virrannut vesi oli happamuudeltaan neutraalia, ei siis esimerkiksi erityisen suolaista.

- Olemme löytäneet asuttavan ympäristön, joka on niin suotuisa elämälle, että jos olisitte olleet paikalla, olisitte voineet juoda tätä vettä, johtava tutkija John Grotzinger totesi.

Nasa kuitenkin korostaa, että tulosten varmentamiseksi on vielä suoritettava lisää kokeita.

Kaksivuotista tehtävää Marsissa suorittava Curiosity etsii seuraavaksi lisää kivinäytteitä ja suuntaa myöhemmin kohti Mount Sharp -nimellä tunnettua vuorta. Mönkijän on tarkoitus kartoittaa paikkoja, joista elämälle välttämättömiä yhdisteitä voisi vielä löytyä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters