Vajaa puolet kardinaaleista ei saa äänestää paavinvaalissa

Äänestää saavat kardinaalit, jotka eivät ole täyttäneet 80 vuotta ennen paavin eroa tai kuolemaa.

Ulkomaat
Kardinaali Walter Kasper
Saksan kardinaali Walter Kasper Roomassa 6.3.2013Maurizio Brambatti / EPA

Katolisen kirkon kardinaaleista 115 eli runsas puolet saa osallistua uuden paavin valintaan. Kardinaaleja on kaikkiaan 204, mutta vain alle 80-vuotiailla on äänioikeus.

Kardinaalin on oltava alle 80-vuotias silloin, kun paavinistuin jää tyhjäksi eli paavi joko kuolee tai eroaa, kuten paavi Benedictus XVI:n tapauksessa.

Äänioikeus säilyy koko konklaavin ajan, vaikka kardinaali täyttäisi 80 sen aikana. Nyt paavin valintaan esimerkiksi osallistuu 80-vuotias saksalainen kardinaali Walter Kasper, koska hänen syntymäpäivänsä oli viisi päivää paavin eron jälkeen.

Kaikkiaan äänioikeusikäisiä kardinaaleja on nyt 117, mutta kaksi heistä on jättäytynyt pois konklaavista. Indonesialainen Julius Darmaatjadja ei osallistu heikon terveydentilansa vuoksi. Skotlannin kardinaali Keith O'Brien puolestaan vetäytyi, kun julkisuuteen oli tullut tietoja hänen seksisuhteistaan miesten kanssa.

Sääntöjen mukaan äänioikeutettuja kardinaaleja voi olla enintään 120. Johtaja Marko Tervaportti Suomen katolisesta tiedotuskeskuksesta kuitenkin toteaa, että raja on sikäli muodollinen, että kaikki alle 80-vuotiaat saisivat äänestää, jos paavi päättäisi nimittää enemmän ikärajan alittavia kardinaaleja.

Konklaavi on koolla Vatikaanissa niin kauan, että uusi paavi saadaan valittua. Jos paavin valinta venyy, konklaavi pitää kolmen päivän välein äänestystauon, joka kestää enintään vuorokauden. Sen aikana kardinaalit mietiskelevät ja käyvät vapaamuotoisia keskusteluja, kertoo Tervaportti.

Jos 33 äänestyskertaakaan eivät tuota tulosta, ryhdytään äänestämään kahden kärkiehdokkaan välillä.

Sadan viime vuoden aikana paavin valinta ei ole kestänyt kertaakaan pidempään kuin viisi päivää. Tervaportti uskoo, että paavi saadaan tälläkin kertaa valittua muutamassa päivässä, ehkä jo torstai-iltapäivään mennessä.