1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

TS: Turun hiippari paljasti yleisavaimet haavoittuviksi

Taloyhtiön yleisavaimien väärentäminen on aiemmin luultua helpompaa, väittää Turun Sanomien haastattelema lukkoasiantuntija. Lukkoyhtiö Abloy kiistää väitteet.

Taloyhtiöiden yleisavaimien väärentäminen ei ole mahdotonta vaan jopa helppoa, väittää lukkoseppä Leo Oikarinen aamun Turun Sanomissa. Poliisi on käyttänyt Oikarista asiantuntijanaan niin sanotussa Turun hiippari -jutussa.

Turun käräjäoikeus antaa ensi viikolla tuomionsa jutussa, jossa miestä syytetään murtautumisesta kymmeniin asuntoihin Turussa. Asianomistajina on yhteensä 30 yksityishenkilöä ja 8 asunto-osakeyhtiötä.

Lukkoasiantuntija Oikarinen uskoo, että hiippari varasti reittiavaimen, jolla pääsee taloyhtiön yleisiin tiloihin. Siellä hän oletettavasti purki jonkin lukon, luki sen tiedot ja teki lopulta yleisavaimesta väärennöksen. Oikarisen mielestä tämä Abloy-lukkojen haavoittuvuus on erittäin huolestuttavaa.

Lehden haastattelema Abloy Oy:n edustaja kiistää lukkojen turvattomuuden. Yhtiön lausunto päätettiin oikeudenkäynnissä salata.

Turun hiippari teki rikoksensa Turussa kesällä 2012. Syytteen mukaan hän oli esimerkiksi käynyt erään asunnon makuuhuoneessa ja laittanut nukkuvan asukkaan päälle päiväpeiton ja tyynyjä.