Asianajajaliitto mylläisi oikeuslaitosta

Oikeushallintoon suunnitellut säästöt pakottavat muuttamaan oikeusjärjestelmää rajusti, arvioi Asianajajaliitto. Liitto haluaa kohdentaa kaavaillut säästöt lautamiehiin ja rakenteiden muuttamiseen.

Kotimaa

Asianajajaliitto on valmis hyllyttämään lautamiehet oikeuslaitoksista. Säästyneillä rahoilla liitto pitäisi huolen, että ammattituomarien virkoihin jää rahaa.

- Lautamiesjärjestelmästä on luovuttava, jotta ammattituomareiden virkoihin jää rahaa, lausuu Asianajajaliiton puheenjohtaja Mika Ilveskero.

Liitto laskee, että oikeushallintoon suunnitellut säästöt pakottavat muuttamaan myös järjestelmää.

Siksi Ilveskero esittää hovioikeuksien ja hallinto-oikeuksien yhdistämistä. Lisäksi tuomioistuimia pitäisi johtaa entistä keskitetymmin.

Se taas tarkoittaisi muun muassa tehokkaan, mutta pienen tuomioistuinkeskusviraston perustamista. Virasto hoitaisi keskitetysti hallinnon ja tuomioistuimet keskittyisivät vain tuomarityöhön.

- Kaikissa valinnoissa on kuitenkin pyrittävä siihen, että asioita ratkoo riittävä määrä ammattituomareita, kirjoittaa oikeudenhoidon uudistamisohjelmaa pohtineeseen neuvottelukuntaan kuuluva Ilveskero.

Neuvottelukunta luovutti tänään keskiviikkona ehdotuksensa uudistuksista oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.).