1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirjailijoiden sosiaaliturva on rempallaan

Suomen kirjailijaliitto penää taiteilijoiden sosiaaliturvajärjestelmän ja verotuksen uudistamista. Luovien alojen erityispiirteet jäävät järjestelmässä huomioimatta, minkä seurauksena kirjailijat ovat usein väliinputoajia. Helsinkiläinen kirjailija Sirpa Kähkönen ei osaa määritellä, onko hän yrittäjä, vaikka Kela kohtelee häntä sellaisena. Muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä pohtii itsensä työllistäjien asemaa.

Kirjailija Sirpa Kähkönen voi vihdoin luottaa siihen, että kirjailijan työstä saatu toimeentulo riittää elämiseen. Kuva: Antti Tuominen / Yle

Helsinkiläinen kirjailija Sirpa Kähkönen on päässyt vaikeimman alkuvaiheen ylitse taiteilijan epävarmalla uralla, mutta hän muistaa vielä hyvin taloudellisesti haastavat ajat. Kirjailijan leipä koostuu pienistä palasista ja erilaisista töistä. Verotuksen ja sosiaaliturvan kannalta Kähkönen kertoo olevansa rajatapaus.

- Muun muassa Kela pitää minua yrittäjänä, mutta verottaja palkansaajana. Minulla on freelance-verokortti, mutta minua on vaikea määritellä suoranaisesti yrittäjäksi. Toisaalta maksan itselleni yrittäjäeläkettä ja siitä valtion apurahasta, jota olen nauttinut, maksetaan taas maatalousyrittäjien eläkettä. Kyllä minun on vaikea tietää mikä minä olen, muu kuin taiteilija.

Kähkönen on kirjoittanut toistakymmentä kirjaa. Viimeisin on syksyllä julkaistu Hietakehto, joka käsittelee siviilien jatkosodan aikaisia kokemuksia Kuopiossa. Historiaan liittyvästä aiheesta kirjoittaminen edellyttää tarkkaa ja aikaa vievää tutkimustyötä. Apurahakausia lukuun ottamatta kirjailija rahoittaa taiteellisen työn tekemällä muita töitä henkensä pitimiksi.

- Olen tehnyt todella paljon työtä kääntäjänä ja kirjottanut kolumneja ja kaikenlaista mahdollista elääkseni. Kaiken, minkä olen ansainnut, olen sijoittanut taiteen tekemiseen.

"Kyllä minun on hyvin vaikea tietää mikä minä olen, muu kuin taiteilija."

kirjailija Sirpa Kähkönen

Sosiaaliturvajärjestelmä on menneiltä ajoilta

Vuonna 2010 Suomen kirjailijaliiton jäsenten kirjallisesta työstä saama mediaanitulo oli 2000 euroa. Kun apurahat lasketaan mukaan, vuosituloja oli lähes 10 000 euroa. Siksi vain harva kirjailija pystyy maksamaan reilun kahdenkymmenen prosentin yrittäjäeläkemaksua. Myös työttömyysturvan piiriin pääseminen on hankalaa, toiminnanjohtaja Suvi Oinonen Suomen kirjailijaliitosta kertoo.

- Jotta kirjailija tai taiteilija ylipäätän pääsee työttömyysturvalle, hänen on lopetettava taiteellinen työskentely. Se on paradoksaalista sikäli, että jos hän lopettaa taiteellisen työn, niin kuinka hän sitten jatkossa voi työllistyä siinä taiteellisessa työssä, jos työllistyminen tarkoittaa esimerkiksi kustannussopimuksen saamista tai apurahaa uudelle romaanikäsikirjotukselle?

Oinonen kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön asettamaan työryhmään, joka pohtii itsensä työllistäjien asemaa. Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä luotiin maailmaan, jossa oli pääasiassa vain yrittäjiä ja palkansaajia. Työelämä muuttuu aiempaa moninaisemmaksi, mutta järjestelmä laahaa perässä. Luovien alojen erityispiirteitä ei tunnisteta, ja taiteilijoista tulee helposti väliinputoajia.

- Esimerkiksi tekijänoikeustulot ja -korvaukset eivät kerrytä ollenkaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Niitä ei voi vakuuttaa missään kassassa. Mutta jos kirjailija onnistuu saamaan työttömyysturvapäätöksen ja olemaan vähän aikaa työtön jossain vaiheessa elämäänsä, niin sitten nämä tulot ja korvaukset kuitenkin vähentävät kaikkia saatavia etuuksia. Toisella kädellä otetaan ja toisella annetaan, Oinonen sanoo.

Taiteilijakin tarvitsee leipää

Kirjailijaliitto toivoo, että taiteiljoiden sosiaaliturva ja verotus saadaan kuntoon, jotta suomalaisen kulttuurin luojat eivät tippuisi tyhjän päälle vanhuuden tai sairauden koittaessa. Monet kirjailijat kokevat menestystä vasta uransa loppuvuosina, kun he ovat omistaneet koko aktiivisen työikänsä kirjoittamiselle. Myös Kähkösen mielestä niin kirjailijoiden, kuvataiteilijoiden kuin muusikoidenkin kuuluu saada elanto teoksistaan.

- Se ei voi mennä niin, että jotkut tekevät niitä, kuin nuo taivaan lintuset tai varpuset tuolla pihalla, että ne nokkivat jotain jyviä sieltä ja sen jälkeen jotenkin ihmeellisesti laulavat kauniita teoksiaan. Jokainen tarvitsee ihan aidosti leipää, ja jos sairastuu, niin lääkkeitäkin.