Tunnustukset suomalaisesta ruokakulttuurin eteen tehdystä työstä jakoi Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahasto.
Perustelujen mukaan Seija Varilalla on vaikuttava kokemus ja osaaminen asioissa, jotka liittyvät eri-ikäisten ruokaan, ruuanlaittoon, ravitsemukseen ja terveyteen. Häntä voi pitää keskipohjalaisen ruokakulttuurin lähettiläänä, joka on ansioitunut paikallisen ruuan ja luonnontuotteiden käytön puolestapuhujana.
Varila on toiminut myös pienten elintarvikeyritysten neuvojana, toteuttanut erilaiset ruokakulttuurihankkeita ja järjestänyt valtakunnallisten tapahtumien ruokahuoltoa.
Palkinnon saajat valitsi lautakunta, jossa oli edustajia Marttaliitosta, Kotitalousopettajien liitosta, Maa- ja kotitalousnaisista sekä Suomen Keittiömestareista.