1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vesiputket syöpyvät maan alla – korjaukseen ei riittävästi rahaa

Vesiputkien saneerausvelka kasvaa koko maassa nopeasti. Tarkkaan ei edes tiedetä, kuinka paljon korroosion syövyttämää vesiputkea maan alla on, mutta paljon joka tapauksessa. Velka kasvaa, kun rahaa korjauksiin ei ole. Yksi keino olisi nostaa kuluttajien vesimaksuja.

Kotimaan uutiset
Kuvassa vanhoja vesijohtoputkia, taloja ja kaivinkone
Heini Holopainen / Yle

Alkuviikosta Vaasan Gerbyn Länsimetsäntiellä rikkoutunut vesiputki on vain yksi esimerkki siitä, mitä maan alla muhii. Vesiputki oli niin pahasti korroosion tuhoamaa, ettei se enää kestänyt veden painetta. Samanlaista putkea on pinnan alla yksistään Vaasassa yli sata kilometriä. Siitä puolet pitäisi saneerata pian.

Huoleen on aihetta, mutta ei paniikkiin.

verkostopäällikkö Jari Jantunen

- Huoleen on aihetta, mutta ei paniikkiin. Olen laskenut sen sillä lailla, että meillä saneerausvelkaa on tällä hetkellä suunnilleen 80 miljoonaa euroa. Eli vuosittain pitäisi panostaa verkostosaneeraukseen oikein tosissaan, toteaa Vaasan Veden verkostopäällikkö Jari Jantunen.

Kun rahaa ei ole riittävästi, saneerausvelka kasvaa.

- Me seuraamme, millä osuuksilla vuotoja tulee, ja niissä paikoissa me pyritään näillä vähäisillä rahoilla korjaamaan vesiputkea, Jantunen selvittää.

Kuluttajat maksajiksi?

Saman ongelman kanssa painitaan koko maassa. Vaasan Veden verkostopäällikkö Jari Jantunen arvelee yhdeksi syyksi sitä, että liian pitkään on tuudittauduttu mielikuvaan Suomen hyvästä vesihuollosta.

- On kuviteltu, että asia hoituu itsestään. Nyt on kuitenkin tultu valtakunnassa siihen tilanteeseen, että joka paikassa pitää panostaa saneeraukseen. Vaasa ei ole tässä junassa todellakaan yksin.

Kyllä kai sekin tie täytyy katsoa, että hintoja ryhdytään pikkuisen nostamaan.

Vaikka ongelma on laaja, ei saneerausrahaa meinaa herua millään lisää. Jantusen mukaan kuluttajien vesimaksujen korottaminen on lähes ainut keino lisätä saneerauksia.

- Kyllä kai sekin tie täytyy katsoa, että hintoja ryhdytään pikkuisen nostamaan, ja korvamerkittäisiin rahat saneeraukseen. Ihmisiltä tulee kuitenkin heti soittoja, jos he ovat tunnin ilman vettä, että missä on vika, Jantunen sanoo.

Jos saneerausvelan annetaan kasvaa, on luvassa lisää ongelmia, povaa Jari Jantunen.

- Kyllä mulla sellainen suuri pelko on, että nämä vuotojen määrät lisääntyvät. Toki me yritetään myös sujutusmenetelmällä korjata heikkoja paikkoja, mutta emme osu tietenkään aina oikeaan kohtaan.

Lue seuraavaksi