1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Toppila, Oulu

Remontin epäonnistuminen harmittaa Eskolanmäen koulussa

Eskolanmäen koulun rehtori toivoo, että koulurakennuksen kattovuodot saadaan pian kuriin. Sekä opettajat että oppilaat olivat ihmeissään syksyllä 2010, kun päättynyt suurkorjaus ei ollutkaan tuottanut täysin toivottua tulosta.

Kuva: Yle / Juha Korhonen

Kouvolan Eskolanmäen koulun kattovuotoa korjattiin viimeksi hiihtolomaviikolla. Vuotokohtia on useita, eikä ongelma ole poistunut vuoden 2009 peruskorjauksen yhteydessä, niin kuin tarkoitus oli.

- Silloin 2010 syksyllä kun aloitimme uusissa tiloissa, olimme tietysti innoissaan kaikista uusista pulpeteista ja tarvikkeista ja muusta. Kun huomattiin, ettei kaikki olekaan kunnossa, niin kyllähän se harmitti, kuvailee Eskolanmäen koulun rehtori Teija Toppila-Mörsky tunnelmia muutaman vuoden takaa.

Nyt eletään jo vuotta 2013 ja vuotokohtia on koulun katossa edelleen. Kouvolan kaupungin tilaliikelaitoksen väki pysyy melko vaitonaisena aiheesta. Tilaliikelaitokselta kuitenkin kerrotaan, että kattovuotojen varsinaisen remontoimisen olisi tarkoitus käynnistyä koululla ensi kesänä.

Sisäilmaongelma ei ole Eskolanmäen koululla enää dramaattinen. Vuoden alussa tehdyn sisäilmakyselyn mukaan yksittäisiä oireilijoita kuitenkin vielä koululla on.

- Vuonna 2009, ennen suurta remonttia kärsin itse vuosittain lukuisista poskiontelontulehduksista ja ne ovat nyt hävinneet. Yksittäisiinkin oireilijoihin on kuitenkin suhtauduttu vakavasti, Toppila-Mörsky kertoo.

"Kenenkään terveydellä ei pidä leikkiä"

Toppila-Mörskyn mukaan lasten vanhemmilta tulleet yhteydenotot ovat vähäisiä.

- Sanotaan, että puhutaan alle 10:ä vanhemmasta yli 500 oppilaan koulussa. Mittavaa ja laajaa yhteydeottosumaa ei siis ole syntynyt.

Toppila-Mörsky on huolestunut sisäilmaongelmien lisääntymisestä suomalaisissa kouluissa.

- Jos ajatellaan tätä meidänkin rakennusta, niin lähtökohtaisestihan tällainen tasakattoinen rakennus ei suomalaiseen ilmastoon edes sovi. Toivon, että koulujen kuntoon todella panostettaisiin. Nyt puhutaan kuitenkin erityisesti lasten ja nuorten, mutta myös aikuisten työntekijöiden turvallisuudesta. Kenenkään terveydellä ei pidä leikkiä, Toppila-Mörsky toteaa.

Mikä on luotto tulevaisuuteen alati remontintarpeessa olevassa Eskolanmäen koulussa?

- Ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin luottaa siihen, että asiantuntijat tekevät parhaansa tämän meidän kattomme hyväksi.