Satakunnan kouluissa smoothie onnistuu kuin Strömsössä

Strömsö ohjelmasta tuttu tv-kokki Micke Björklund kiertää tällä viikolla satakuntalaisia kouluja. Micke kokkaa luokkien kanssa smoothieita pelkästään toisella kotimaisella.

Kokki Micke Björklund kokkaa ruotsiksi Länsi-Porin koulussa. Kuva: Jari Laasanen/Yle

Hauskoilla Kocka på svenka-kursseilla yläaste ja lukioluokat saavat kielikylvyn ruotsin kieleen, toiminnallisen oppimisen avulla.

Länsi-Porin koulun kahdeksas luokka tuijottelee aluksi toisiinsa hämmentyneen näköisinä, kun Mikke Björklund esittelee itsensä ruotsiksi ja alkaa kertoa miksi on paikalla. Alkuhämmenyksen jälkeen luokka saa Micken huumorikoukuista kiinni. Vaikka oppilaiden suista ei juuri ruotsin kielistä lausetta saada ulos vaikuttaa siltä, että Micken ohjeet tulevat kuitenkin ymmärretyksi. Pian luokassa sekoittuu toisiinsa innostunut kikatus ja tehosekoittimen ääni, kun smoothien valmistus saadaan käyntiin.

Tapahtuma liittyy Svenska nu-projektiin, joka  kannustaa nuoria käyttämään ruotsia arkielämässään. Svenska nu on ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskus Hanasaaren luotsaama projekti, jonka ylläpitämä verkosto tukee kielten opetusta, järjestää opettajille täydennyskoulutusta, jakaa tietoa kielitaidon merkityksestä sekä välittää ruotsinkielistä nuorisokulttuuria Suomen kouluihin.

- Nyt meilllä on nyt täällä Satakunnan alueella oikein intensiiviviikko, kun teemme yhdessä satakuntalaisten kieltenopettajien kanssa ruotsinkielen teemavuotta. Tällä viikolla me tosiaan kokataan ruotsiksi yläasteen ja lukioiden luokissa. Lisäksi meillä on muun muassa sarjakuvatyöpajoja. Ideana on tehdä jotain käyttäen ruotsinkieltä ja rohkaista suomenkielisiä nuoria käyttämään ruotsin kieltä arjessaan, projektipäällikkö Sini Keinonen kertoo.

Kurssin päätyttyä kasiluokkalaiset kommentoivat yhteen ääneen, kuinka tekemisen kautta jopa ruotsikin jää paremmin päähän.