Hyppää sisältöön

Oopperalle tukea – kesäoopperaa Kokkolassa aikaisintaan 2015

Kokkolan oopperayhdistys on saanut 60 000 euroa oopperaesityksen valmistamiseen. Marraskuussa Kokkolassa kuullaan Holstia ja Britteniä. Oopperakesä on talvikuosissa ainakin vuodet 2013 ja 2014 kapellimestari Sakari Oramon kiireiden vuoksi.

Kokkolan oopperan kesän 2012 teemana oli poliittinen satiiri oopperassa. Viikon pääteos on "Ahti Karjalainen - elämä, Kekkonen ja teot" Kuva: West Coast Kokkola Opera

Tänä vuonna oopperayhdistys tuottaa marraskuiseen Oopperatalveen kaksi produktiota: Gustav Holstin Savitri soi Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sekä kuoron kanssa, solisteinaan Monica Groop, Herman Wallén ja Lasse Penttinen. Benjamin Brittenin Pieni nokipoika taas tuodaan uuteen miljööseen, ehkä Kokkolan vanhaankaupunkiin. Sen ohjaa Ari-Pekka Lahti.

Kokkola Opperan toiminnanjohtaja Annika Mylläri sanoo, että hengähdystauko on tehnyt hyvää; nyt suunnitelmia on jo vuosille 2014 ja 2015. Tänä ja myös ensi vuonna ooppera soi Kokkolassa vain talvella, sillä kapellimestari Sakari Oramon kesä kuluu Lontoossa seitsemänviikkoisen Proms-festivaalin parissa.

Kesällä oopperafestivaali kuullaan siis aikaisintaan vuonna 2015; se ei kuitenkaan ole vielä varmaa.

Päätökset nyt rahoituspäätösten jälkeen

Taiteen edistämiskeskuksen tuki kohdistuu nimenomaan tuotantoon. West Coast Kokkola Oopperan toiminnanjohtaja Annika Mylläri sanoo, että yhdistys on hyvin tyytyväinen avustukseen. Tukipäätökset ja tuotanto kulkevat nyt ajallisesti loogisemmin; päätökset rahoituksesta varmistuvat ennen sopimusten tekoa.

– Tänä vuonna on tärkeää se, että oikeasti teemme sillä rahalla mitä saadaan. Nyt kun tapahtuma on myöhemmin, pystyy keväällä arvioimaan, mitä on tulossa ja sillä tehdään - laadusta tinkimättä.

Esimerkiksi viime vuonna yhdistys sai huhtikuussa tiedon siitä, ettei tapahtumatukea tule lainkaan. Vuoden alussa oli saatu tieto kaupungin tuen 30 000 euron laksusta. Näin kesään mennessä budjetissa oli yli 60 000 euron odottamaton lovi, kertaa Annika Mylläri.

Vuosien sopeuttamisohjelma on nyt kuitenkin lopuillaan.

Tukea myös Guardia Nuevalle

Taiteen edistämiskeskus jakoi lähes 1,3 miljoonaa euroa säveltaiteen edistämiseen avustuksina

Orkesteriyhdistys Guardia Nueva puolestaan sai 40 000 euron kolmivuotisen toiminta-avustuksen. Myös Kälviän ja Ylivieskan Raudaskylän musiikkileirien järjestämiseen tuli tukea. Kuvataiteen puolelta rahaa heltisi Pohjoismaiselle taidekoululle 37 000 euroa.