1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Ensisynnyttäjä odotti neuvolasta "tiukkapipoisia vastauksia"

Anna Tornivaara ja 1 100 muuta kuopiolaista käyttivät viime vuonna äitiysneuvolan palveluja. Millaiset kokemukset hänelle jäivät järjestelmästä, joka on tutkimuksen perusteella yksi maan parhaita?

Kuva: Anna Ronkainen / Yle

"Ajateltiin että oltiin onnekkaita", muistelee Anna Tornivaara ensimmäisiä myönteisiä kokemuksiaan äitiysneuvolan palveluista. Hänen mukaansa ennakkokäsitys kohtaamisesta hoitajan kanssa oli toisenlainen kuin todellisuus.

- Oletin, että siellä annettaisiin kysymyksiin aika tiukkapipoisia vastauksia – että olisi vain yksi oikea tapa, mutta yllätyin, kun meille annettiinkin eri vaihtoehtoja, Tornivaara kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa Kuopion neuvolapalvelut on rankattu suurten kaupunkien parhaaksi yhdessä Helsingin kanssa.

Ehkä meillä on neuvolakäyntejä ollut enemmän kavereihin verrattuna.

Anna Tornivaara

Merkittävä parannus tuli vuonna 2011, kun kansanterveysasetuksen päivittämisen jälkeen Kuopion äitiys- ja lastenneuvoloihin sekä kouluterveydenhuoltoon lisättiin 19 terveydenhoitajan ja seitsemän lääkärin vakanssia.

- Tuntuu että päällisin puolin järjestelmä on täällä sama kuin muissa kaupungeissa, joissa meillä asuu tuttavaperheitä. Ehkä meillä on neuvolakäyntejä ollut enemmän kavereihin verrattuna, Tornivaara sanoo.

"En olisi ehkä ollut silloin kauhean vastaanottavaisena"

THL:n asettama kansallinen äitiyshuollon asiantuntijaryhmä on laatinut uudet suositukset äitiysneuvolatoimintaan vuosiksi 2013–2020. Tarkoituksena on muun muassa yhtenäistää käytäntöjä kunnissa, parantaa laatua ja vähentää eriarvoisuutta.

Esikoisensa pari kuukautta sitten saanut kuopiolaisäiti Anna Tornivaara pitää suosituksia hyvänä asiana. Äitiys- ja lapsineuvolapolun tuoreeltaan läpikäyneenä hän löytää vain pieniä puutteita kotikaupunkinsa neuvolajärjestelmässä.

- Lapsen saamisen jälkeen oli suurin ongelma se, että meillä vaihtui terveydenhoitaja. Mielestäni sama terveydenhoitaja olisi hyvä olla synnytyksen jälkeenkin, koska on kuitenkin puhuttu kohtuullisen intiimistä asioista ja kun ne joutuu esittämään uudelleen, niin se on haitta, Tornivaara miettii.

Hän toteaa myös, että neuvola-aikana ei juurikaan valmennettu siihen, kuinka paljon voimavaroja pienen lapsen hoitaminen lopulta vaatiikaan.

- Tosin en ehkä ollut silloin kauhean vastaanottavaisena. Raskaus oli ensimmäisenä mielessä ja jos jotain olisi käyty läpi niin ehkä se olisi voinut unohtuakin, kertoo kaksikuukautisen Peik-vauvan äiti.

Kuopion neuvopalveluita käytti viime vuonna 1 101 kaupunkilaista, eli lähes sata prosenttia odottavista äideistä.