Koulujen Sibelius-konserteista tuli yllätyshitti

Sellisti Jussi Makkonen tekee Sibeliusta tunnetuksi kouluissa. Moni koululainen ei ennen konserttia tiennyt, että Sibelius oli suomalainen.

kulttuuri
Mies soittaa selloa
Yle

- Tämä sello kulkee aina minun vieressäni lentokoneessa. Tällä on oma istumapaikka, oma lentolippu. Tämän sellon lentolipussa lukee mr. Zello Makkonen.

Kuulijoista harva tietää Sibeliuksen olleen suomalainen.

Sellisti Jussi Makkonen esittelee 300 vuotta vanhaa selloaan yhtä monelle kouluikäiselle lapselle. Vantaalainen Päiväkummun ala-aste istuu juhlasalissa hiirenhiljaa.

Monelle konsertti on elämän ensimmäinen. Moni kuulee myös Sibeliuksesta ensi kertaa.

Maailman toiseksi myydyin kappale

Kolmikymppisellä Makkosella on missio. Hän tahtoo iskeä Sibeliuksen musiikin koululaisten tajuntaan. Kuulijoista harva tietää edes, että säveltäjä oli suomalainen.

Konsertin yhteydessä oppilaille kerrotaankin Sibeliuksen elämäkerta alusta asti. Tarina huipentuu, kun päästään säveltäjän kuuluisimpaan ja suosituimpaan sävellykseen Valse Tristeen.

Ympäri maailmaa suosittu Valse Triste olisi voinut tehdä Sibeliuksesta jopa miljonäärin. Onneton tyhjätasku oli kuitenkin ehtinyt rahapulassa myydä sävellyksen oikeudet pilkkahinnalla Saksaan.

Yläastelainenkin hurraa seisaaltaan

Suomen koulumaailmassa Sibelius-konserteista on tullut varsinainen bestseller. Viisi vuotta kouluja kiertäneen Makkosen kalenterissa on varauksia vuosiksi eteenpäin ja kyselyjä on tullut ulkomailta asti.

Myös Päiväkummun ala-asteella Makkos-fanikortit menivät kuumille kiville ja etenkin tytöt parveilivat idolinsa ympärillä.

Oppilaiden palaute innostaakin sellistiä jatkamaan, vaikka kysyntää riittäisi ilman koulujakin.

- Tällainenkin yleisö, joka on ensin nojannut edessä olevaan lukutasoon tylsistyneen näköisenä, saattaa lopuksi osoittaa suosiotaan seisten ja huutaa bravota! Siinä on monesti pala kurkussa, että mahtavaa, kun tämä musiikki kolahtaa sitten kuitenkin!