Kultakauden helmet yhdessä viimeistä kertaa

Rakkaudesta taiteeseen -näyttely tuo Kokkolaan mesenaattien taidekokoelmien aarteita neljästä eri museosta. Aiemmin Raumalla ja Tampereella nähtyyn näyttelyyn odotetaan ryntäystä, kun sadan vuoden ajalle sijoittuvat aarteet ovat esillä kiertueensa viimeisessä paikassa.

kuvataide
Etualalla Augusta Granbergin Huilunsoittaja, taustalla näkyy Elin Danielson-Gambogin työ Meren rannalla.
Etualalla Augusta Granbergin Huilunsoittaja, taustalla näkyy Elin Danielson-Gambogin työ Meren rannalla.Kalle Niskala / Yle
Elin Danielson-Gambogin teos Meren rannalla
Kuvaus ja leikkaus Kalle Niskala

K. H. Renlundin museossa nähdään torstaista alkaen yhteensä noin 50 teosta lähes 20 taiteilijalta. Työt ovat kiertäneet vakituisissa kodeissaan eli neljässä museossa, jotka ovat syntyneet lahjoituskokoelmiensa varaan.

Mesenaattien mieltymykset sävyttävät näyttelykokonaisuutta: Kokkolan K. H. Renlundin kokoelmissa on paljon kultakauden töitä ja mestariteoksia. Tamperelainen Emil Aaltonen taas oli mieltynyt vanhempaan suomalaiseen taiteeseen. Niin ikään tamperelainen Kustaa Hiekka kokosi taidetta yksittäisten teosten puhuttelevuuden perusteella. Raumalainen Teresia ja Rafael Lönnströmin pariskunta valitsi teoksia molempien maun mukaan, analysoi Kokkolan museotoimenjohtaja Kristina Ahmas.

Vanhimmat työt ovat 1820-luvulta, uusimmat 1920-luvulta. Kirjossa on mukana niin kuvanveistäjiä kuin monenlaisia maalareita; joukossa tunnetuimpina Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck ja Pekka Halonen. Naistekijöitä joukossa on varsin paljon.

Raumalla näyttelyn näki runsas tuhat henkeä, Tampereella 1500. Ahmas odottaa Kokkolaan väkiryntäystä. K. H. Renlundin museon kokoelmista esillä on 12 teosta; enemmänkin on toivottu, sillä Renlundin museon kokoelmaa pidetään erittäin korkeatasoisena.

Samassa yhteydessä esittäytyy Renlundin kokoelman 39 työstä 37; kokoelma on nyt esillä laajimmillaan.