yle.fi-etusivu

Abiturientti: Katso alat, joille pääset helpoimmin ja vaikeimmin

Helpoimmin näyttää pääsevän opiskelemaan kemiaa Itä-Suomen yliopistoon.

Kotimaa
infografiikka
Yliopistojen 20 koulutusohjelmaa, joihin oli vuonna 2012 helpoin päästä, kun verrataan hakijoiden määrää sisäänpäässeiden määrään. Vertailussa ei ole mukana Sibelius-Akatemia.Yle Uutisgrafiikka

Monilla opiskelijoilla on jo tiedossa tarkasti, mihin koulutusohjelmaan ja kaupunkiin he haluavat. Toiset taktikoivat yhteishakunsa sen mukaan, kuinka helppoa koulutukseen on päästä opiskelemaan.

Vaikein on päästä Teakin näyttelijäntyön koulutusohjelmaan

infografiikka
Yliopistojen 20 koulutusohjelmaa, joihin oli vuonna 2012 vaikein päästä, kun verrataan hakijoiden määrää sisäänpäässeiden määrään. Vertailussa ei ole mukana Sibelius-Akatemia.Yle uutisgrafiikka

Kun verrataan hakijoiden määrää sisäänpäässeiden lukumäärään, näyttää siltä, että yliopistoissa vaikein on päästä opiskelemaan kulttuurialalle.

Esimerkiksi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön koulutusohjelmaan haki viime vuonna 1219 ja 12 opiskelijaa valittiin.

Teatterin ja elokuva-alan koulutusohjelmien lisäksi niin ikään suosittuja olivat psykologian koulutusohjelmat Tampereen, Turun ja Helsingin yliopistoissa. Esimerkiksi Tampereen yliopistoon psykologiaa opiskelemaan haki viime vuonna 1453 ja sisään valittiin 26 opiskelijaa.

Ammattikorkeakouluissa helpoimmin pääsee luonnonvara- ja ympäristöalalle

Ammattikorkeakoulut -grafiikka.
Ammattikorkeakoulujen 20 koulutusohjelmaa, joihin oli vuonna 2012 helpoin päästä, kun verrataan hakijoiden määrää sisäänpäässeiden määrään. Yle Uutisgrafiikka

Kahdenkymmenen "helpoimman" koulutusohjelman joukossa on jopa kuuden eri ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma. Kovin vetovoimaiselta maaseutuelinkeinojen opiskelu ei siis vaikuta.

Seinäjoen ammattikorkeakouluun kyseiseen koulutusohjelmaan pääsi viime 125 opiskelijaa eli jopa kaksi hakijaa kolmesta.

Suosittu ei ole myöskään tietojenkäsittelyn koulutusohjelma - ainakaan Vaasan ammattikorkeakoulussa tai Noviassa. Näihin koulutuksiin pääsi noin puolet hakijoista.

Sosiaali- ja terveysalalle on hankalin päästä

infografiikka
Ammattikorkeakoulujen 20 koulutusohjelmaa, joihin oli vuonna 2012 vaikein päästä, kun verrataan hakijoiden määrää sisäänpäässeiden määrään.Yle Uutisgrafiikka

Kun suhteutetaan kaikkien hakijoiden määrä sisäänpäässeiden määrään, vaikein oli ammattikorkeakouluissa päästä opiskelemaan fysioterapian ja ensihoidon koulutusohjelmiin.

Metropolia-ammattikorkeakouluun fysioterapian koulutukseen haki viime vuonna nuorten yhteishaussa 1210 ja opiskelemaan pääsi 25.

Tilastojen kummajainen on Novian puutarhanhoidon koulutusohjelma. Tähän koulutusohjelmaan haki 9 opiskelijaa, mutta yhtään ei otettu sisään.

Lähteet: Opetushallitus