Kotkatutkijoiden koju poltettiin Pöytyällä

Tutkijat ovat syyttäneet tuhotyöstä Taajamasusi-yhdistystä, joka haluaa pihasudet pois alueelta. Yhdistys kiistää syytökset.

Kotimaa
Kotkakopin rauniot.
Kotkatutkijoiden tarkkailukoju paloi viikonloppuna Pöytyän Yläneellä.Jorma Kirjonen

Kotkatutkijat ovat tehneet rikosilmoituksen tutkimuskojunsa tuhoamisesta Pöytyän Yläneellä. Koju paloi viikonloppuna.

Yläneen Isosuolla sijaitsevassa kojussa on tehty tutkimusta yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Kotkatutkijoiden syyttävä sormi kohdistuu Taajamasusi-yhdistykseen.

- Tietysti tämä hiukan oli odotettavissa ja pelättävissä, kun tätä häirintää alkoi tulla tämän yhden yhdistyksen kautta. Heillä on tarkoitus ihan selkeästi, niin kuin he ovat ilmoittaneetkin, että he haluavat kaikki tällaiset lopettaa. Täällä muka ruokitaan susia ja sehän nyt ei kerta kaikkiaan pidä paikkaansa, lintuharrastaja ja kotkatutkija Jorma Kirjonen sanoo.

Taajamasusiyhdistys kiistää tuhopolttosyytteen. Yhdistys kuitenkin on vastustanut kojua, sillä sen mielestä kotkien ruokintapaikka houkuttelee susia alueelle. Tutkimuskoju sijaitsee muutaman kilometrin päässä asutuksesta.

- Tarkoitus on ollut nimenomaan herättää keskustelua siitä, että alueella, jolla on pihasusiongelma, ei pitäisi olla pellolla 35:tä possunraatoa. Mieluummin näitä haaskoja pidettäisiin jossakin erämaassa eikä ihan asutuksen tuntumassa, Taajamasusi-yhdistyksen puheenjohtaja Tiltu Nurminen toteaa.

Suomen Rengastustoimisto pitää kojun tuhoamista valitettavana.

- Käsittääkseni siellä on vuosien saatossa vieraillut satoja jollei tuhansia merikotkayksilöitä. On karttunut aikamoinen havaintoarkisto, sanoo yli-intendentti Jari Valkama.

Tutkimuskoju on toiminut Yläneen Isosuolla vapaaehtoispohjalta. Tämä talvi olisi myös ollut tutkimuskojun viimeinen, sillä maanomistaja ei ole suostunut uusimaan vuokrasopimusta. Loimaan poliisi tutkii tapahtunutta varkautena ja vahingontekona.