Itävallan ilmavoimat harjoitteli evakuointia Suomesta

Itävalta kehittää lentävää sotilassairaalaa. Hoitajia ja lääkäreitä koulutettiin toimimaan kylmässä ja lumessa Lappeenrannan lentokentällä.

Kotimaa
Itävallanilmavoimien Herculeskone laskeutuu
Yle

Itävallan ilmavoimat testasi keskiviikkona siirrettävän kenttäsairaalan toimintaa Lappeenrannan talvisissa ja lumisissa olosuhteissa. Itävalta on varustanut yhden Hercules-kuljetuskoneen siirrettäväksi kenttäsairaalaksi, jolla voidaan aloittaa sotilaiden ja siviilien lääkinnällinen hoito jo kriisialueilla. Samalla koneella voidaan evakuoida kansalaisia.

Hercules-koneen päällikkö Bernhard Staudacher ottaa valokuvia Lappeenrannan lentokentällä kylmästä ja talvisesta maisemasta. Kuin tilauksesta kentällä on alkanut sataa lunta juuri ennen koneen tuloa.

- Edellisen kerran kävin täällä vuonna 1999 Lappeenrannan ilmailunäytöksessä, tosin silloin ei tultu Herculeksella, sanoo leveästi hymyilevä Staudacher.

Koneen päällikön kaipuu Lappeenrantaan ratkaisi Itävallan ilmavoimien harjoituspaikan.

Samaan aikaan koneen perärampista kannetaan paareilla kuvitteellisia potilaita, joita on hoidettu koneessa lennon aikana. Kone olisi valmis viemään kaksi tehohoitoa vaativaa potilasta tai yhdeksän lievemmin loukkaantunutta hoitoon Itävaltaan.

- Olemme kehittämässä lentävää hoitoyksikköä ja koulutuksessa olevat lääkärit ovat nyt ensimmäistä kertaa Itävallan ulkopuolella, jatkaa Bernhard Staudacher.

Seuraavaksi keväiselle Välimerelle

Itävallan ilmavoimien harjoituksessa Lappeenrantaan on perustettu kuvitteellinen tukikohta, josta evakuoidaan potilaita ja johon tuodaan potilaita kriisialueilta.

Ensi viikolla vastaava tukikohta perustetaan Rodokselle Kreikkaan, jotta henkilökunta voi harjoitella toimintaa myös lämpimissä olosuhteissa.

- Tarvittaessa kone on lähtövalmiina oikeaan tehtävään kahden tunnin kuluttua avunpyynnöstä, mutta hieman kauemmin kuluu tarvittavien lupien saamiseen sotilaskoneelle, sanoo kenraali Gerhard Grimm.

Hercules-koneen ruumaan siirretään tarvittaessa kontti, joka sisältää täydellisen sairaalavarustuksen vuodepaikkoineen. Yksikkö voidaan rakentaa myös Airbusin matkustajakoneisiin, koska laitteet voidaan irrottaa kontista nopeasti.