1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pettäminen hajottaa yhä useamman nuoren lapsiperheen

Yhä useammat pienten lasten vanhemmat päätyvät eroon pettämisen vuoksi, arvioi pitkään neuvolatyötä tehnyt Teija Kiiveri. Hänen mukaansa osa asiakkaista kertoo, ettei edes tiedä perhettä, jossa ei petetä.

Kotimaan uutiset
Miehen ja naisen varjot vierekkäisillä seinillä.
Suomalaiset johtavat eurooppalaisia avioerotilastoja.Arja Lento / Yle

Äitiysneuvoloissa aletaan huomioida raskaana olevan perhe aikaisempaa paremmin.

- Tähän saakka neuvolassa on hoidettu pelkästään raskaana olevaa äitiä, mutta uudet äitiysneuvola-asetukset korostavat isien ja perheiden mukana olon merkitystä, Kemin kaupungin äitiys-ja perhesuunnitteluneuvolan terveydenhoitaja Teija Kiiveri sanoo.

Kiiverin mielestä uudistus on tarpeellinen, sillä hänen näkemyksensä mukaan tiiviiseen perheyhteisöön ei enää sitouduta samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Pettäminen on yllättävän yleistä. Jotkut asiakkaat ovat sanoneet, että he eivät edes tiedä perhettä, missä pettämistä ei olisi.

Teija Kiiveri

Erot ovat lisääntyneet ja yhä useammassa perheessä pettäminen aiheuttaa kriisejä jo odotusaikana.

  • Pettäminen on yllättävän yleistä. Meillä tehdään paljon sukupuolitautitestejä. Jotkut asiakkaat ovat sanoneet, että he eivät edes tiedä perhettä, missä pettämistä ei olisi, Kiiveri kuvaa.

Monitahoista yhteistyötä

Kiiveri tähdentää, että kun perhettä aletaan perustaa, sitoutumisen pitäisi olla kaikista tärkein asia.

- Pettämällä pystyy loukkaamaan toista osapuolta todella syvästi, hän huokaa.

Äitiysneuvolat tekevät aikaisempaa enemmän yhteistyötä eri tahojen kanssa. Terveydenhoitajat voivat tarvittaessa lähettää odottavan äidin äitiyspoliklinikalle, mielenterveystoimistoon tai vaikka sosiaalityöntekijän juttusille.

- Toisinaan sosiaalityöntekijä voidaan kutsua neuvolaan ja voidaan tehdä yhdessä esimerkiksi kotikäyntejä, Kiiveri valottaa käytänteitä.

Äidin tarpeet edellä

Lähes 40 vuotta neuvolatätinä työskennellyt Kiiveri sanoo, että äitiysneuvolassa ei ole enää yhtä tiettyä toimintatapaa, vaan käytänteitä on monenlaisia.

- Erilainen toimintatapa ei nykyään enää ole minkäänlainen poikkeus, vaan ihan täysin hyväksyttävä, äidin tarpeisiin perustuva juttu, Kiiveri vakuuttaa.

Terveydenhoitajan rooli on entisestään laajentunut. He ohjaavat, neuvovat ja opastavat odottavia äitejä lähestulkoon kaikilla mahdollisilla elämän eri osa-alueilla.

- Me voimme esimerkiksi auttaa päivähoitohakemusten tai Kelan papereiden täyttämisessä, Kiiveri mainitsee esimerkkejä.

"Elämänhallintakoutsaaja"

Kiiverin mukaan neuvolatäti on tavallaan odottavan äidin ”elämänhallintakoutsaaja”, mutta edustaa samalla vanhaa sukulaisverkostoa.

- Ennen vanhaan raskaana olevat äidit saivat tietonsa lähiympäristöstä vanhemmiltaan, isovanhemmiltaan ja sukulaisiltaan, mutta nykyään se tieto kysytään neuvolasta. Ja siihen vielä täällä Suomessa luotetaan, Kiiveri sanoo.

Lue seuraavaksi