1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Jo vauvat syrjivät

Kanadalaistutkimuksessa havaittiin, että pieni lapsi suhtautuu myötämielisemmin ihmisiin, jotka ovat mahdollisimman samanlaisia kuin lapsi itse.

Kuva: Mika Kanerva

Jo yhdeksänkuukautiset lapset jakavat ihmiset ystäviin ja vihollisiin, ilmenee Kanadassa tehdystä tutkimuksesta. Brittiläisen Columbian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan pikkulapset myös suhtautuvat eri tavoin ystäviksi ja vihollisiksi kokemiinsa ihmisiin: ystäviä kohtaan tunnetaan myötätuntoa, vihollisia syrjitään.

Tutkijat testasivat pikkulapsien suhtautumista erilaisiin ihmisiin selvittämällä ensin, pitivätkö koehenkilöinä olleet vauvat enemmän herneistä vai voileipäkekseistä. Tämän jälkeen lapset saivat katsoa nukketeatteriesityksen, jossa yksi nukke piti samasta ruuasta kuin yleisönsä, muut nuket eivät. Esityksessä muut nuket joko vahingoittivat, auttoivat tai suhtautuivat neutraalisti vauvayleisönsä ruokamieltymykset jakavaan nukkeen.

Kun vauvat tämän jälkeen saivat valita lempinukkensa, he pitivät enemmän nukeista, jotka vahingoittivat "erilaisia" nukkeja ja auttoivat "samanlaisia" nukkeja.

- Vauvat joko tuntevat jo yhdeksän kuukauden iässä vahingoniloa tai ymmärtävät monimutkaisia sosiaalisia suhteita, joissa vihollisen vihollinen on ystävä, sanoo professori Kiley Hamlin.

Hamlinin mukaan vauvojen käyttäytyminen heijastaa monen aikuisen syvälle juurtunutta tapaa suosia ihmisiä, joilla on samanlainen tausta ja mieltymykset.