1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Eksoottisten lemmikkien suosiminen johtaa lajien sukupuuttoon

Yhtä myytävää eläintä kohden tapetaan noin kymmenen eläimen lajitoveria.

Kuva: AP Graphics Bank

Asiantuntijat varoittavat, että eksoottisten lemmikkien kysyntä uhkaa ajaa useat eläinlajit sukupuuttoon. Eksoottisista lemmikeistä maksettava korkea hinta houkuttaa etenkin rikollisjärjestöjä.

Luonnonsuojelijat vaativat nyt laittoman kaupan pysäyttämistä. Heidän mukaansa haluttujen eksoottisten lemmikkien lajikirjo on nyt laajempi kuin koskaan ennen, minkä vuoksi yhä useammat eläinlajit ovat uhattuina.

Laittoman kaupan kohteeksi on joutunut muun muassa kilpikonnia, sammakoita, karhuja, simpansseja, hämähäkkejä, käärmeitä, skorpioneja, eksoottisia lintuja, suuria kissaeläimiä sekä kuoriaisia. Mukana on jopa todella myrkyllisiä käärmelajeja sekä strutsilintujen lahkoon kuuluvia kasuaareja.

Yhtä vahingollista kuin elefantin surmaaminen

Eksoottisten lemmikkien kaupassa on mukana enemmän eri eläinlajeja kuin lääke- tai lihateollisuudessa.

Harvinaisten eläinlajien keräilijöitä löytyy niin Euroopasta, Yhdysvalloista kuin Aasiastakin. Luonnonsuojelijat muistuttavat, että eksoottisen eläimen ostamisella on yhtä suuret vaikutukset kuin esimerkiksi sarvikuonon tai elefantin tappamisella.

Asiantuntijat arvioivat, että yhtä myytävää eläinyksilöä varten kiinnioton yhteydessä on saanut surmansa eläimen kymmenen lajitoveria. Esimerkiksi apinoita vangittaessa yleensä poikaset vangitaan myytäväksi ja niiden vanhemmat tapetaan.