Kuka on Franciscus?

Yli miljardin katolilaisen uudeksi paaviksi on noussut yllätysnimi Argentiinasta.

Ulkomaat
Paavi parvekkeella
EVN

Uudeksi paaviksi on valittu argentiinalainen Buenos Airesin arkkipiispa Jorge Mario Bergoglio.

Bergoglio syntyi 17. joulukuuta 1936 buenosairesilaiseen viisilapsiseen perheeseen. Bergoglion isä oli italialainen rautatien rakentaja.

Paavina hän käyttää nimeä Franciscus. Nimensä hän on ottanut Italian kansallispyhimyksen, lähimmäisenrakkaudestaan tunnetun Franciscus Assisilaisen mukaan.

Franciscus on historian ensimmäinen uudelta mantereelta tuleva paavi. Monet laskevat hänen olevan ylipäätään ensimmäinen Euroopan ulkopuolelta tuleva paavi (tosin vuonna 731 valittu Gregorius III oli syyrialainen).

Franciscus on historian ensimmäinen jesuiittaveljistöön kuuluva paavi. Jesuiitat tunnetaan työstään kasvatuksen, lähetystyön ja hyväntekeväisyyden parissa.

Bergoglio on toiminut Buenos Airesin arkkipiispana vuodesta 1998. Kardinaaliksi hänet nimitti Johannes Paavali II 21. helmikuuta, 2001.

Kuten kaimansa Franciscus Assisilainen, paavi Franciscus on tunnettu köyhien auttajana: kun hänet nimitettiin kardinaaliksi, Bergoglio suostutteli satoja argentiinalaisia antamaan lentolippuihin tarkoitetut rahansa köyhille sen sijaan, että olisivat matkustaneet Roomaan juhlimaan hänen nimitystään.

Bergoglio vastusti kiivaasti Argentiinan päätöstä laillistaa homoavioliitot vuonna 2010. Hän vastustaa myös aborttia.