1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Voivatko farkut poistaa selluliittia? "Jos joku oikeasti keksii, hänestä tulee maailman rikkain"

Asiantuntijat kehottavat suhtautumaan varauksella vaatteisiin, joiden mainostetaan kiinteyttävän vartaloa ja tehostavan kuntoilua. Teknisistä vaatteista saattaa kuitenkin tulevaisuudessa tulla hyötytuotteita.

Kotimaan uutiset
Erja Parviainen ja Janne Sipponen
Markkinoille on tulvinut kenkiä, jotka lupaavat tehostaa pakaratyöskentelyä ja vaatteita, jotka lupaavat kiinteyttää keskivartaloa tai peräti poistaa selluliittia. Höynäytetäänkö tässä hyväuskoisia vai onko vaatetusteknologia todella kuntokuuria tehokkaampaa? Arvioimassa vaateteknologian asiantuntija , lehtori Erja Parviainen ja personal trainer Janne Sipponen.

Kevään lehdistä on voinut bongata mainoksia muun muassa pakaralihaksia kasvattavista kengistä, selluliittia poistavista housuista ja pepun piukaksi muokkaavista alusvaatteista. Humpuukia vai uutta tehokasta teknologiaa? Vaatetusalan lehtori Erja Parviainen ja personal trainer Janne Sipponen kehottavat suhtautumaan tuotteisiin varauksella.

- Niillä voidaan hieman tehostaa tekemistä, mutta kokonaisuuden kannalta hyöty on pieni, Sipponen toteaa.

- Selluliittia poistavat farkut menevät ehkä vähän sinne hömppäosastolle. Voivathan ne hieman aktivoida aineenvaihduntaa tai jotain. Mutta jos joku oikeasti keksii selluliittiin vaikuttavat farkut, niin hänestä tulee maailman rikkain ihminen.

Vaikka Parviainen suhtautuu kiinteyttäviin vaatteisiin varauksella, hän kuitenkin näkee älyvaatteissa myös mahdollisuuksia. Vaatteita tutkitaan kiivaasti yliopistoissa ja korkeakouluissa ympäri maailmaa.

- Vanhat ihmiset asuvat nykyään paljon yksin ja vanhemmaksi kotona. Voisiko näistä vaatteista olla hyötyä, että ne oikeasti esimerkiksi hälyttävät, jos sinulle tulee rytmihäiriö tai kaadut, Parviainen pohtii.

Älyvaate parantaa enemmän motivaatiota kuin suoritusta

Tällä hetkellä teknisiä vaatteita myydään varsinkin urheilijoille. Sipposen mukaan juoksijoille suunnatut tukisukat todellakin vilkastuttavat verenkiertoa ja parantavat esimerkiksi suorituksesta palautumista.

- Niillä pystytään auttamaan huonosti aktivoituvia lihaksia toimimaan paremmin. Esimerkiksi juoksussa saadaan pakaralihas toimimaan paremmin ja sitä kautta helpottamaan juoksemista.

Tärkeämpää on kuitenkin se, että kuntoilija voi saada urheiluun uutta motivaatiota.

- Jotkut asiakkaat kysyvät, onko tällaisista sukista hyötyä. Kyllä minä yleensä niitä suosittelen juuri siksi, että he uskovat niiden toimivuuteen ja se luo uskoa tekemiseen, parantaa motivaatiota.

Lue seuraavaksi