Ukkosmyrskyihin pystytään varautumaan entistä paremmin

Pelastuslaitokset pystyvät varautumaan entistä paremmin vaarallisiin säätiloihin. Ilmatieteenlaitos on yhdessä pelastuslaitosten kanssa kehittänyt viranomaisportaalin, josta löytyy kattavat sääennusteet esimerkiksi kaikkien pelastuslaitosten käyttöön.

pelastustoimi
Salama iskee järvimaisemassa.
Tauno Säntti / Yle

Pelastuslaitokset saavat jatkossa kattavasti tiedot esimerkiksi sademääristä ja ukkosrintamien liikkeistä. Palvelu on ollut koekäytössä Etelä-Savon pelastuslaitoksella.

- Sieltä säätutkapalvelusta havaitaan esimerkiksi kuinka ukkosrintama lähestyy.

- Jos kesällä on yleisötapahtuma maakunnassa ja nähdään, että ukkosrintama lähestyy niin voidaan jo siinä vaiheessa tehdä tarvittaessa toimenpiteitä, toteaa pelastusjohtaja Seppo Lokka.

Viranomaisportaali on Ilmatieteanlaitoksen kehittämä ja Etelä-Savon pelastuslaitos toimi palvelun koekäyttäjänä.

- Esimerkiksi juuri näihin tutkapalveluihin ja niiden käytettävyyteen olemme esittäneet toiveita ja niitä on parannettu, kertoo Lokka.

Nyt palvelu on myös muiden viranomaisten käytössä. Pelastuslaitokset saavat mm. käyttöönsä maa- ja merisäätiedot, salamatiedot, ennusteet sademääristä ja sateen olomuodosta, tuulilukemat.

Pelastuslaitoksilla on ollut kattavia säätietoja aiemminkin käytössä mutta palveluja on ostettu eri toimijoilta. Ilmatieteenlaitoksen palvelun kautta kaikki pelastuslaitokset ovat tämän vuoden ajan saaneet tiedot ilmaiseksi käyttöönsä.