Hyppää sisältöön

Leipäjonossa koetaan häpeää ja lähimmäisenrakkautta

Valtakunnallinen leipäjonotutkimus osoittaa, että jonot ovat täynnä sosiaalisia kohtaamisia, mutta myös häpeän tunteita. Lahdessa jonoissa käyvät keski-iän ylittäneet ihmiset.

Kuva: Anna Ronkainen / Yle

Tämän vuoden alusta asti kymmenessä suomalaisessa kaupungissa on tehty ruoka-apututkimusta. Lahden osuus valmistuu kevään loppuun mennessä.

Maakunnallisesti tutkimus on nostanut esiin esimerkiksi eri ikäryhmien ruoka-avun tarvetta. Esimerkiksi Vantaalla yksinhuoltajat ovat suuri ruoka-avun käyttäjäryhmä, kun taas Lahdessa lapsiperheitä ei ole leipäjonoissa juuri ollenkaan. Lahden leipäjonoissa myös opiskelijoita on tutkimusta tehneen sosiaaliasiamies Tiitu Saastamoisen mielestä vähän.

- Hyvin ikääntyneitä ihmisiä Lahden leipäjonoissa ei näy, mutta keski-iän ylittäneitä taas on Lahden alueella paljon, Saastamoinen kertoo tutkimuksesta.

Lahdessa tutkimukseen osallistui noin 200 ruoka-avun hakijaa. Tutkimus tehtiin ruoka-apujonoissa lomakkeiden avulla.

- Yllättävän hyvin ja rehellisesti näihin on vastattu. Olen tykännyt tästä lomakkeesta, koska tässä kysytään myös tyytyväisyysasioita, kuten oletko onenllinen ja tyyväinen elämääsi. Tämä ei ole vain terveyskysely.

Koska Lahden tutkimus on vielä kesken, ei tuloksia ole ehditty vielä analysoida. Saastamoisen mukaan vielä on vaikea vetää johtopäätöksiä siitä, mistä syistä juuri nämä ikäryhmät tarvitsevat Lahdessa ruoka-apua.

- Kyllähän tässä on paljon asiakkaiden kanssa juteltu, että kyllä tähän liittyy paljon häpeän tunteita ja kulttuurisiakin eroja.

Jonossa tavataan toisia

Jonot ovat viime vuosien aikana lisääntyneet. Lahdessakin ruoka-avun hakijoita on todella paljon, mutta tilanne ei Saastamoisen mukaan ole hälyttävän hälyttävä, sillä Lahdessa elämiskustannukset ovat huomattavan paljon pienemmät kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

- Toivetila olisi, ettei ruoka-apujonoja tarvittaisi lainkaan. Kyllä ihmiset ovat aika tyytymättömiä tämän hetken politiikkaan. Oikeasti ihmiset ovat hirveän vähävaraisia., Saastamoinen kertoo. 

Menkää itse sinne jonoon, se ei todellakaan ole helppoa.

Tiitu Saastamoinen

Stereotyyppisesti voisi ajatella, että leipäjono on ihmisen viimeinen vaihtoehto. Osa avun hakijoista onkin huonossa kunnossa, mutta osa ei, Saastamoinen kertoo. Moni kokee olevansa tyytyväinen elämäänsä, vaikka menojen jälkeen rahaa jäisi 50 euroa kuukaudessa.

- Kun ihmiset ovat siinä jonossa, niin ei se mitenkään toivoton tilanne ole. Jonotilanne on niille ihmisille sosiaalista jakamista ja kohtaamista. Siellä kysellään, että mitä sulle kuuluu, kun ei sua ole näkynyt. Näissä tilanteissa ihmiset muistavat toisensa.

- Kun puhutaan, että siellä käy sellaisia ihmisiä, kellä olisi oikeasti varaa ruokaa, niin kyllä se minua hirveästi häiritsee. Menkää itse sinne jonoon, se ei todellakaan ole helppoa. Näissä jonoissa on niin paljon humaanista ihmisrakkautta, että on ihanaa, että sitä nykyaikana edes löytyy, Saastamoinen tuhahtaa.

.
.